Videospeler inladen...

Klimaatconferentie Madrid eindigt na lang onderhandelen met beperkte en weinig ambitieuze slotverklaring

Bijna twee dagen na het geplande einde van de klimaatconferentie in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn de bijna 200 deelnemende delegaties dan toch tot een minimaal slotakkoord gekomen. In dat beperkte akkoord beloven de landen in eerder vage bewoordingen om hun klimaatdoelstellingen aan te scherpen. Belangrijke thema's, zoals de handel in uitstootrechten, worden doorgeschoven naar volgend jaar. 

Sinds 10 uur vanochtend zaten de bijna 200 delegaties op de klimaatconferentie in Madrid bijeen om een akkoord te vinden. Dat akkoord had er vrijdagavond al moeten zijn, maar de delegaties raakten het niet eens over een verklaring met engagementen om  de klimaatverandering aan te pakken. 

Het doel van de conferentie was om het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 te versterken. In dat akkoord spraken de landen af de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius.

Maar de standpunten van de deelnemers in Madrid lagen ver uit elkaar.

Een eerste versie van het akkoord was te zwak voor de meeste landen. Die versie werd tot vanochtend bijgewerkt, maar ambitieus is de beperkte slotverklaring uiteindelijk niet geworden.

Doorgeschoven

In de verklaring beloven de landen -eerder vaag geformuleerd- om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 volgend jaar "zoveel mogelijk aan te scherpen". 

De landen onderstrepen de "hoogdringendheid" om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde. Maar er is geen akkoord over de essentiële punten die nodig zijn om de klimaatproblematiek aan te pakken. 

Belangrijke onderdelen, zoals het opstellen van regels voor het verhandelen van uitstootrechten, zijn doorgeschoven naar de volgende klimaatconferentie in Glasgow volgend jaar. Grote landen als de Verenigde Staten en Brazilië verzetten zich tegen aangescherpte regels.

Ann De Bie woonde de klimaatconferentie in Madrid bij. Bekijk haar bijdrage hier en lees dan voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Gegijzeld door de grootste vervuilers"

Verschillende organisaties, zoals Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds, zijn erg ontgoocheld over de minimale uitkomst van de klimaatconferentie. Ze vinden de internationale inspanningen voor het klimaat ruim onvoldoende. 

"De onderhandelaars werden gegijzeld door de grootste vervuilers", reageert het Wereld Natuur Fonds (WWF). "In Madrid ontbrak de wil om echt iets te doen aan de klimaatverandering."

"Met uitzondering van de Europese Unie toonden vooral de grootste uitstoters een volledig gebrek aan wil om op te treden tegen de aanstormende klimaatverandering. De landen zullen hun posities, die steeds meer in strijd zijn met de wetenschap en de publieke opinie, moeten rechtvaardigen tegenover de honderdduizenden jonge mensen die de voorbije maanden op straat kwamen, tegenover de vele mensen die vandaag al lijden onder de klimaatverandering, en tegenover hun eigen bevolking", zegt het WWF nog.

Een van de weinige lichtpunten vindt het WWF de keuze van de EU voor klimaatneutraliteit tegen 2050. Maar België blijft in de staart van het Europese peloton hangen", zegt het WWF nog. 

Ook VN-secretaris-generaal Antonio Gutteres toont zich "ontgoocheld". "De internationale gemeenschap heeft een belangrijke kans gemist om meer ambitie te tonen rond vermindering, aanpassing en financiering om de klimaatcrisis het hoofd te bieden", zei hij.

"Maar we mogen nooit opgeven en ik geef nooit op", zei Gutteres, die van 2020 "meer dan ooit het jaar wil maken waarin alle landen toezeggen om te doen wat volgens wetenschappers nodig is om de wereld koolstofneutraal te maken in 2050 en om de opwarming te beperken tot 1,5 graad"." 

Meest gelezen