Nicolas Lambert

Open VLD wil dat ook werkzoekenden een flexi-job kunnen uitoefenen 

Open VLD gaat een wetsvoorstel indienen dat ook werkzoekenden moet toelaten om te flexi-jobben. Nu is een flexi-job enkel mogelijk als bijverdienste of voor wie op pensioen is. Zij kunnen aan een voordelig belastingstarief bijverdienen, bijvoorbeeld in de horeca. Volgens Lachaert is een meerderheid in het parlement te vinden voor het voorstel. 

Tijdens de eindejaarsperiode is het voor handelaars erg moeilijk om voldoende personeel te vinden. Volgens werkgeversorganisatie NSZ vindt "één derde van hen geen geschikt personeel": "De studenten zitten volop in de blokperiode en flexi-jobbers zijn onvoldoende om aan de vraag van de handelaars tegemoet te komen", klinkt het. 

Open VLD gaat daarom een wetsvoorstel indienen om het systeem van flexi-jobs te versoepelen. Niet alleen mensen die al een vaste job hebben en flexi-jobben als bijverdienste, en gepensioneerden, maar ook werkzoekenden moeten volgens hen zo'n flexibele job kunnen uitoefenen. 

De bedoeling is dat we dat voor een periode van 6 maanden zouden toelaten voor iedereen die een werkloosheidsuitkering heeft

Egbert Lachaert, Kamerlid voor Open VLD

"De bedoeling is dat we dat voor een periode van 6 maanden zouden toelaten voor iedereen die een werkloosheidsuitkering heeft. Je kan die kennis en ervaring dan gebruiken om te solliciteren op de arbeidsmarkt", zegt initiatiefnemer Egbert Lachaert (Open VLD). 

Lachaert wijst erop dat niet enkel winkels, maar ook bijvoorbeeld bouwbedrijven vragende partij zijn. "Werkzoekenden kunnen bijvoorbeeld in de week een bouwopleiding volgen bij de VDAB, en nadien één dag per week de stiel leren op de werf. Zo hebben ze een grotere kans dat ze doorgroeien naar een vaste job in de bouw."

Er is nog geen enkel bewijs dat daardoor reguliere jobs verdwijnen van de arbeidsmarkt

Egbert Lachaert, Kamerlid voor Open VLD

Zorgt dat er niet voor dat andere werknemers niet meer aan de bak komen? "Er is nog geen enkel bewijs dat daardoor reguliere jobs verdwijnen van de arbeidsmarkt", verdedigt Lachaert. "We moeten beseffen dat we in een periode zitten van krapte op de arbeidsmarkt. Bij sommige jobs vindt men gewoon onvoldoende kandidaten." Bovendien wil Open VLD het systeem "beperken in de tijd": "het wordt dus geen blijvend systeem, maar een opstap naar een job."

Volgens Lachaert is een meerderheid in het parlement te vinden voor het voorstel. "Bijna alle partijen waren bij eerdere debatten positief over een systeem waarbij werklozen toegang zouden krijgen tot flexi-jobs." Daarvoor kijkt hij bijvoorbeeld ook naar SP.A en Groen. Opvallend, want Groen wilde de flexi-jobs eerder gewoon "schrappen". 

Meest gelezen