AFP or licensors

Nicola Sturgeon: "Schotland kan je niet gevangen houden in het Verenigd Koninkrijk"

De Schotse premier Nicola Sturgeon herhaalt haar vraag voor een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. Ze vindt dat dit moet kunnen na de verkiezingsoverwinning van haar Scottish National Party (SNP) bij de Britse verkiezingen van donderdag. Bij het brexitreferendum in 2016 stemde een meerderheid van de Schotten tegen brexit, en Sturgeon vindt dat de Britse premier Boris Johnson de Schotten niet tegen hun zin uit de Europese Unie kan halen. 

Afgelopen donderdag haalden de conservatieven van de Britse premier Boris Johnson een klinkende verkiezingsoverwinning met de slogan "get brexit done", maar Schotland stemde massaal voor de SNP. Een meerderheid van de Schotten is ook gekant tegen de brexit, en Sturgeon vindt dat de Schotse kiezer haar nu een mandaat heeft gegeven om een  nieuw referendum over onafhankelijkheid te organiseren.

Als het Verenigd Koninkrijk wil doorgaan als een unie, kan dat alleen met wederzijdse toestemming

Schotse premier Nicola Sturgeon

"Als het Verenigd Koninkrijk wil doorgaan als een unie, kan dat alleen met wederzijdse toestemming", aldus Sturgeon in een interview met de Britse omroep BBC. Ze zegt dat het "volledig verkeerd" is dat de Britse regering een nieuw referendum zou afwijzen. "Dat is iets fundamenteels in een democratie. Je kan Schotland niet tegen zijn wil in de unie houden." 

Minister Michael Gove, die bekend staat als brexiteer, zegt dat er bij het vorige referendum, in 2014, vanuit is gegaan dat de uitslag de keuze van een generatie zou vertegenwoordigen. Met andere woorden: Londen wil geen nieuw referendum in Schotland. Ook premier Boris Johnson zelf heeft al aangegeven geen voorstander van zo'n nieuw referendum te zijn.

Als Boris Johnson zoveel vertrouwen in de Unie heeft, moet hij ook genoeg vertrouwen hebben in wat het volk zegt

Schotse premier Nicola Sturgeon

Maar Sturgeon laat zich niet afwimpelen door het Engelse "no". "Ik heb premier Johnson gezegd dat hij het mis heeft als hij denkt dat het hierbij blijft", zegt ze aan de BBC. "Als Boris Johnson zoveel vertrouwen in de Unie heeft, moet hij ook genoeg vertrouwen hebben in wat het volk zegt. Schotland kan niet tegen zijn wil gevangen worden gehouden in het Verenigd Koninkrijk." 

"Hoe meer de Conservatieven de wil van het Schotse volk proberen tegen te houden, hoe meer ze de Schotse democratie misprijzen, hoe groter de steun voor Schotse onafhankelijkheid zal worden. In zekere zin bewijzen ze mij dus een dienst."

Johnson heeft Sturgeon aan de telefoon gezegd dat hij tegen een nieuw referendum gekant blijft.

Meest gelezen