AFP or licensors

Na weken van luwte komt het weer tot botsingen tussen betogers en oproerpolitie in Hongkong

Na drie weken van luwte is het bij protest in Hongkong opnieuw tot botsingen gekomen tussen manifestanten en de oproerpolitie. De nieuwe protestacties werden gehouden in en rond shoppingcentra.

De protestacties speelden zich ditmaal vooral af rond shoppingcentra, die tijdens deze periode al druk worden bezocht in de aanloop naar de kerstdagen. In het zwart geklede en gemaskerde activisten verzamelden in verschillende winkelcentra, terwijl ze slogans riepen voor meer democratie en vrijheid. Ze versperden de toegang tot winkels.

Op sommige plaatsen mondde het protest uit in vandalisme. Ze werden sommige filialen vernield van een restaurantketen. De keten werd het doelwit van protest nadat de dochter van de eigenaar zich kritisch had uitgelaten over de protestbeweging in Hongkong.

De oproerpolitie gebruikte traangas en pepperspray. Onder gejoel van voorbijgangers voerde ze een paar arrestaties uit in winkelcentra.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Vanavond kwamen manifestanten ook nog samen voor een vreedzame wake om de dood te herdenken van een betoger die precies zes maanden geleden overleed bij een van de vele manifestaties in Hongkong. Bij een massale betoging in juni viel de jongeman naar beneden toen hij een spandoek wilde ophangen.

Hij was de eerste dode die viel tijdens het protest in Hongkong, dat op 9 juni begon met een eerste massabetoging. De demonstranten kwamen op straat tegen een omstreden uitleveringswet, die het mogelijk zou maken verdachten uit Hongkong uit te leveren aan China. De wet werd ingetrokken, maar de demonstranten bleven op straat komen om minder inmenging van China te eisen.

AFP or licensors

Meest gelezen