Videospeler inladen...

Politicoloog Carl Devos over de federale formatie: "Paars-geel wordt gereanimeerd"

De informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens ondernemen een reanimatiepoging om een paars-gele regering op de been te brengen. Dat zegt politicoloog Carl Devos in "De zevende dag". Hij ziet een aantal indicaties die in die richting wijzen. 

"N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in "De zevende dag" nog eens heel duidelijk gezegd dat hij aan zet wil komen. Hij vraagt het initiatief en als hij dat zo duidelijk vraagt, dan is dat niet om het niet te krijgen", zegt Devos. 

"Een tweede punt is dat de voorzitter van MR, Bouchez, een veel meer centrumrechts profiel heeft dan we gewoon zijn. Die man wil eigenlijk ook wel liever met N-VA besturen om zo het linkse gehalte in een federale regering terug te dringen", denkt Devos. 

"Bij CD&V heeft de nieuwe voorzitter Coens ook goede relaties met de N-VA. De partij blijft al de hele tijd aandringen dat N-VA een kans moet krijgen om een paars-gele regering te maken. Als CD&V en N-VA en MR vragen dat De Wever aan zet komt, dan gaat de Open VLD dat niet tegenhouden", stelt Devos. 

"Het is dus niet uitgesloten dat na de kerstvakantie De Wever nog de kans krijgt om het paars-gele pad te bewandelen. Dan schuift het allemaal weer een flink stuk op. Dan zijn we volgend jaar vertrokken voor een paar weken paars-gele oefening".

Er zijn de laatste weken harde woorden gevallen tussen Paul Magnette (PS) en Bart De Wever, maar daar moeten beiden zich over heen kunnen zetten, vindt Devos. "Het zijn professionals die politici, die moeten daarover stappen. Je moet met Magnette verder en dan moet je daar maar een vertrouwensband mee opbouwen. Een vertrouwensrelatie tussen De Wever en Elio Di Rupo was er eerst ook niet, maar die is gegroeid." 

Bekijk hier het hele gesprek met Carl Devos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen