Videospeler inladen...

"Aan de koning had ik zeker geen tegenstander op vlak van migratie": Theo Francken (N-VA) in "Wissel van de macht" 

Tijdens de asielcrisis in 2015 had Theo Francken (N-VA) een overleg met koning Filip. "Op vlak van migratie" had hij aan koning Filip "zeker niet" een tegenstander, zegt hij in de laatste aflevering van de Canvas-reeks "Wissel van de macht". Bekijk een eerste fragment uit de aflevering, die vanavond te zien is op Canvas en VRT NU. 

De asielcrisis van 2015 plaatste de toenmalige Zweedse coalitie van N-VA, Open VLD, CD&V en MR onder hoogspanning. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) profileerde zich toen als pleitbezorger van een “hard maar rechtvaardig” migratiebeleid. 

Tijdens de asielcrisis werd Francken ook ontvangen door de koning. Volgens de online te raadplegen agenda van koning Filip was dat op 14 september 2015.

“In volle asielcrisis ben ik op audiëntie geweest bij de koning over die thema’s, en heb daar met de majesteit over gesproken”, zegt Francken in de laatste aflevering van “Wissel van de macht”, waarin het verhaal wordt verteld van de Zweedse coalitie, die uiteindelijk struikelde en viel over het migratiepact.  

“Hij was daar zeker in geïnteresseerd. Meer ga ik daar niet over zeggen, want ik moet ook een beetje oppassen met dat protocol daarrond”, verwijst Francken naar de regel dat er niet openlijk wordt gesproken over wat je met de koning overlegt. 

Toch doet de voormalige staatssecretaris een opvallende uitspraak. Aan de koning had hij “zeker niet” een tegenstander “op vlak van migratie”, klinkt het. “Op vlak van autonomiegedachten, dat is natuurlijk nog iets anders”, lacht Francken. Bekijk hier het fragment: 

Videospeler inladen...

"Wissel van de macht", vanavond om 21u20 op Canvas, en dinsdag opnieuw om 19u. Na de uitzending zal elke aflevering beschikbaar zijn op het Canvas-kanaal van VRT NU. Ook de eerste reeks van "Wissel van de macht" is helemaal opnieuw  te bekijken via VRT NU.

Meest gelezen