Aangrijpende Canvasreeks "Terug naar Rwanda" wint Ha! Van Humo

De jaarlijkse televisieprijs van het weekblad Humo is voor de documentairereeks "Terug naar Rwanda", die getuigen van de volkenmoord aan het woord liet, 25 jaar na de feiten.

"Een gruwelijk mooi kunststukje". Zo noemt de jury van de Ha! Van Humo de vijfdelige documentairereeks "Terug naar Rwanda", die begin dit jaar werd uitgezonden op Canvas. Een kwarteeuw na de genocide tegen Tutsi’s en gematigde Hutu’s zochten de reporters getuigen op die hun persoonlijk verhaal vertelden. 

Centraal stonden telkens bijzondere ontmoetingen. Pakkend en onvergetelijk was bijvoorbeeld de confrontatie van Régine Bategure met de moordenaar van haar familie, in de gevangenis. Of het gesprek tussen de weduwe van Thierry Lotin, een van de tien vermoorde Belgische blauwhelmen en kolonel Luc Marchal, zijn voormalige bevelhebber. "Terug naar Rwanda" werd gemaakt door productiehuis De Chinezen voor Canvas.

Moedige, kwetsbare getuigen, onvertelde geschiedenis

Uit het juryrapport van de Ha! van Humo: "Voor de camera stonden mensen die even kwetsbaar als moedig waren, en probeerden te begrijpen wat ze niet wilden begrijpen. En achter de camera stonden mensen die naar de onvertelde geschiedenis wilden tasten, en gevoelig inzoomden op het veelzeggende detail, in plaats van roekeloos de onvermijdelijke tranen te exploiteren. Tussen de gruwel en de weerloosheid kringelden schoonheid, ontroering en troost op, samen het reddingsvest van de gekwetste mens. "Terug naar Rwanda" is een Vlaamse productie met onbetwistbare internationale klasse. Het moet de wereld rond."

Bekijk hier een gesprek over "Terug naar Rwanda" met tv-reporter Layla El-Dekmak en met Amanda Baes, die twee was ten tijde van de volkenmoord ("De afspraak", 26 maart 2019):

Videospeler inladen...

"Terug naar Rwanda" werd gemaakt door productiehuis De Chinezen voor Canvas. Eerder eindigde de reeks voor de Prix Europa in de categorie Iris (diversiteit) op een verdienstelijke tweede plaats.

De Ha! van Humo is 5.000 euro waard. Een eervolle vermelding ging naar "Studio Tarara" van VTM. De acht andere genomineerde tv-programma's waren "Callboys 2.0" (vier), "De twaalf" (Eén), "Fiskepark" (Canvas), "Geub" (Play-Eén), "Kinderen van het verzet" (Canvas), "Komen te gaan" (Eén), "Therapie" (Canvas) en "Winteruur" (Canvas). Vorig jaar was de winnaar "Taboe" (Eén).

Meest gelezen