Videospeler inladen...

Tweede nacht van protesten in Libanese hoofdstad Beiroet, gesprekken over nieuwe regering uitgesteld

Het is de voorbije nacht opnieuw tot onlusten gekomen tussen betogers en de oproerpolitie in de Libanese hoofdstad Beiroet. Tientallen mensen raakten gewond. Het protest is gericht tegen de hoge voedselprijzen en tegen de mogelijke terugkeer van oud-premier Hariri. President Michel Aoun heeft ondertussen gesprekken in het parlement om een nieuwe premier te benoemen, uitgesteld naar donderdag.

Het was de tweede nacht van protest in de Libanese hoofdstad Beiroet. Zaterdagavond was al een betoging met traangas en het waterkanon uit elkaar geslagen door de ordediensten. Toen vielen er volgens het Rode Kruis meer dan 130 gewonden, de meesten van hen werden ter plaatse verzorgd.  Toch wilden de betogers niet wijken en gingen ze gisteravond opnieuw de straat op in de commerciële wijk. Dat leidde tot de zwaarste confrontatie sinds half oktober, toen de woede over  de corruptie en de economische crisis tot uitbarsting kwam. 

We zullen niet vertrekken. Zij zijn degenen die het land hebben geplunderd. Zij zijn het die ons hier kregen. Wij willen onze rechten.
Nadine Farhat, advocaat, betoger

Traangas tegen stenen

De oproerpolitie en veiligheidsdiensten waren massaal ter plaatse. Het hoofd van de Interne Veiligheidsdienst riep de betogers op tot kalmte. Maar een aantal betogers gooide met vuurwerk en stenen. Daarop zetten de ordediensten opnieuw traangas in. (lees voort onder foto) 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vandaag waren er nieuwe gesprekken gepland over een nieuwe regering in Libanon, maar die zijn door president Michel Aoun uitgesteld tot donderdag. Dat gebeurde op vraag van Saad al-Hariri, de voormalige premier van Libanon die onder druk van het protest aftrad eind oktober.

Mogelijk zou Hariri terugkeren naar zijn ambt, maar dat is tegen de zin van de betogers, die een nieuwe, technocratische regering willen, die geen banden heeft met de oude politieke garde.

Een nieuwe regering is dringend nodig in Libanon, om geld los te krijgen van internationale donoren om de economische crisis op te lossen. De donoren willen dat er hervormingen komen. Libanon beleeft zijn ergste economische problemen sinds de burgeroorlog van 1975 tot 1990. Het Libanese pond staat laag, en daardoor blijven invoerders weg. Dat heeft op zijn beurt de prijzen voor voedsel doen stijgen en de hevige protesten uitgelokt. 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen