Nicolas Maeterlinck

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): "We kunnen de besparingen op de Zelfmoordlijn terugdraaien"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke(CD&V) zegt dat er niet bespaard zal worden op de Zelfmoordlijn. Daarmee reageert hij op de kritiek over besparingen in de preventieve gezondheidszorg. Enkele grote organisaties zien zo vanaf januari hun werkingsmiddelen slinken.

Vrijdag keurde de Vlaamse regering cijfers goed omtrent preventieve gezondheidszorg. Daaruit moest blijken dat organisaties als Sensoa, de Zelfmoordlijn, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde vanaf 1 januari minder subsidies en dus minder werkings­middelen kregen.

Voor de Zelfmoordlijn bedroeg de besparing 1,3 procent (goed 5.000 euro per werkingsjaar), voor de andere organisaties loopt dat op tot 6 procent (320.000 euro voor het Vlaams Insituut voor Gezond Leven, 200.000 euro voor het VAD en Sensoa). Beke kreeg veel kritiek, besparen in preventieve gezondheidszorg kan niet, luidde het.

Minister Beke zegt nu dat er niet bespaard zal worden op de Zelfmoordlijn. "We kunnen de besparing van 1,3 procent terugdraaien", meldt hij op Twitter.

"Op de ministerraad hebben we beslist om nog eenmalige uitgaven voor 2019 te doen (de aankoop van vaccins waar hij het in zijn tweet over heeft, red), waardoor we in 2020 de middelen hebben om de maatregelen voor de Zelfmoordlijn niet te hoeven doen", zegt Beke aan VRT NWS.

"Het is niet de bedoeling om te besparen op preventie. We trekken 10 miljoen euro uit voor preventieve gezondheidszorg. De komende periode willen we bekijken op welke manier we dat budget inzetten, met welke partners, en welke accenten we leggen. We willen voorzetten wat goed loopt en verbeteren wat voor verbetering vatbaar is."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen