Videospeler inladen...

Brein achter pensioenhervorming in Frankrijk neemt ontslag, staking duurt voort

In Frankrijk heeft Jean-Paul Delevoye, de Hoge Commissaris voor pensioenen, ontslag genomen. Hij stapt op, nadat de Franse krant Le Monde aan het licht had gebracht dat hij naast zijn functie in de Franse regering nog verschillende andere mandaten uitvoerde, die niet waren aangegeven of niet mochten gecombineerd worden met zijn taak als Hoge Commissaris. Delevoye is de architect van de pensioenhervorming in Frankrijk, waar al anderhalve week tegen gestaakt wordt.

Delevoye was in 2017 aangesteld door de Franse president Emmanuel Macron, om een pensioenhervormingsplan uit te dokteren. Zo gezegd, zo gedaan, en Delevoye werd in september van dit jaar lid van de Franse regering.

Totdat hij onder vuur kwam te liggen nadat de Franse krant Le Monde had bericht dat hij niet-aangegeven mandaten cumuleerde met zijn overheidsfunctie. Ook had Delevoye nog een positie die hij niet legaal kon combineren met zijn taak als Hoge Commissaris.

Macron betreurt het ontslag van Delevoye, maar laat weten dat hij zo snel mogelijk vervangen zal worden. Volgens Delevoye zelf zijn de persoonlijke aanvallen op hem een poging om "het essentiële project voor Frankrijk" (de pensioenhervorming nvdr.) te schaden. Wel bekent hij "lichte schuld".

Staking nog steeds van kracht

Het ontslag van Delevoye komt tijdens een periode van sociale onrust in Frankrijk, waar al anderhalve week wordt gestaakt tegen het door hem bedachte pensioenplan. Dat moet een einde maken aan het ingewikkelde systeem van tientallen verschillende pensioenstelsels, en zorgt ervoor dat de Fransen langer zullen moeten werken voor een volledig pensioen.

Door de staking ligt het openbaar vervoer in Frankrijk helemaal in duigen. In de hoofdstad Parijs zijn vandaag weer maar twee van de zestien metrolijnen open. De meeste regionale en nationale treinen staan stil, en ook het internationaal treinverkeer is zwaar verstoord. Ook in andere openbare sectoren, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg, wordt er gestaakt.

Er werden ook al verschillende grote manifestaties georganiseerd, ook morgen wordt er weer een massale betoging verwacht. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze reporter Steven Decraene live vanuit Parijs in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen