Videospeler inladen...

Britse regering wil nieuw Lagerhuis vrijdag over brexit laten stemmen

Vrijdag zal de Britse regering van premier Boris Johnson het brexitakkoord dat onderhandeld is met de Europese Unie voorleggen aan het nieuwe parlement. Mogelijk wordt er dezelfde dag al over gestemd in het Lagerhuis. Daarnaast wil Johnson wetgeving invoeren die het onmogelijk maakt om de overgangsperiode tussen de brexitdatum en de eigenlijke scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de EU te verlengen. Op die korte periode van elf maanden moeten het VK en de EU dan een nieuw handelsakkoord bereiken, een haast onmogelijke klus.

Vandaag hernemen het Britse Lagerhuis en zijn nieuwe leden de werkzaamheden na de verkiezingen van vorige week. De 650 parlementsleden - onder wie 365 Tory's van de Conservatieve partij van Boris Johnson - hebben Lindsay Hoyle herbevestigd als voorzitter.

De nieuwe legislatuur wordt donderdag hervat. Dan vindt ook de Queen's Speech plaats, waarbij koningin Elizabeth de prioriteiten van de herschikte regering-Johnson uit de doeken zal doen.

De regering van Boris Johnson wil vrijdag al het brexitakkoord dat de premier heeft onderhandeld met de EU voorleggen aan het parlement. Als voorzitter Hoyle daarmee instemt, kan er dezelfde dag al over worden gestemd. Als hij dat niet doet, wordt de stemming verplaatst naar begin januari, na de kerstvakantie. Daarna moet ook het Hogerhuis nog zijn goedkeuring aan het terugtrekkingsakkoord geven.

Het vorige brexitakkoord (van toenmalig premier Theresa May) raakte nooit door het Lagerhuis, maar dankzij zijn ruime verkiezingsoverwinning van afgelopen donderdag moet Johnson de aangepaste tekst normaal gezien vlot goedgekeurd krijgen. Dat moet de weg vrijmaken voor de Britten om ten laatste op 31 januari 2020 de Europese Unie te verlaten.

Dreigt er toch nog een no-dealbrexit?

Voorts heeft de Britse premier ook het plan opgevat om een amendement aan het akkoord toe te voegen, dat ervoor zorgt dat de overgangsperiode tussen de uitstap van het VK uit de EU  en de eigenlijke scheiding, niet kan worden verlengd. Die overgangsperiode loopt normaal gezien dus van de brexitdeadline op 31 januari 2020 tot 31 december 2020.

Johnson wil zo verzekeren dat er op elf maanden een nieuw handelsakkoord komt tussen het VK en de EU. Dat is nodig, omdat met de brexit het VK heeft beslist om uit de douane-unie met de rest van de EU te stappen. Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, heeft al gewaarschuwd dat het op zo'n korte periode niet zal lukken om een nieuw handelsakkoord te bereiken.

Als het amendement wordt aanvaard, en het niet lukt om op tijd een handelsakkoord met de EU te sluiten, zou het Verenigd Koninkrijk op 31 december 2020 dan toch nog zonder akkoord uit de Europese Unie kunnen stappen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen