Videospeler inladen...

De verschrikkelijke tol van de oorlog in Afghanistan: "Elke dag negen kinderen gedood of verminkt"

Kinderen zijn de grootste slachtoffers van de oorlog in Afghanistan. Dat zegt het VN-kinderfonds Unicef in een nieuw rapport. Dit jaar is het aantal jonge slachtoffers alleen maar toegenomen, miljoenen kinderen in het Centraal-Aziatische land hebben hulp nodig. 

Afghanistan is de meest dodelijke oorlogszone ter wereld. De eerste negen maanden van dit jaar zijn er dagelijks gemiddeld 9 kinderen omgekomen, of voor het leven verminkt geraakt.

"De partijen in het conflict falen in hun plicht om de kinderen te beschermen tegen de gevolgen van de oorlog", zegt  het VN-kinderfonds Unicef in het rapport "Preserving hope in Afghanistan, Preserving children in the most lethal conflict". (Hoop bewaren in Afghanistan, kinderen behoeden in het meest dodelijke conflict.)

Zelfs naar de grimmige normen van Afghanistan was 2019 een bijzonder dodelijk jaar

Henrietta Fore, Unicef-directeur

Het conflict in Afghanistan duurt nu al 40 jaar. Maar het aantal slachtoffers daalt niet, wel integendeel. In 2019 zijn er 11 procent méér jonge slachtoffers gevallen dan het jaar voordien. "Dat is vooral het gevolg van de toename van het aantal zelfmoordaanslagen", weet Philippe Henon van Unicef België.

Maar ook de toename van grondgevechten tussen regeringstroepen en tegenstanders heeft tot gevolg dat er meer kinderen sterven. Tussen 2009 en 2018 waren al bijna 6.500 kinderen omgekomen in Afghanistan.

(Lees verder onder de foto) 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Eén op de drie Afghaanse meisjes moet trouwen voor haar achttiende

Unicef-rapport "Preserving Hope for Afghanistan"

Daar blijft het niet bij, er is namelijk niet alleen de directe impact van de oorlog. Het leven van honderdduizenden kinderen wordt ook onrechtstreeks verwoest. Door de gevolgen van de oorlog, door ondervoeding, onderontwikkeling en natuurrampen. 

600.000 kinderen onder de vijf jaar zijn ernstig ondervoed. Eén op de drie meisjes trouwt voor haar achttiende verjaardag. "Vaak omdat ze op die manier hopen te ontsnappen aan de extreme armoede", zegt Henon. 3,8 miljoen kinderen hebben noodhulp nodig, bijna evenveel kinderen gaan niet naar school.

"Jonge Afghanen dromen echt van iets anders dan ingelijfd te worden in een gewapende groep of proberen het land te ontvluchten", zegt Abicacar Kampo van Unicef Afghanistan. "Met de juiste hulp kan de jonge generatie een betere toekomst maken voor zichzelf en voor hun land." 

Unicef hoopt de komende maanden extra geld op te halen, om die ambities ook op het terrein waar te maken. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen