Er komt een nieuw ontwerp voor het nieuwe VRT-gebouw aan de Reyerslaan

Er komt een nieuw ontwerp voor het nieuwbouwproject van de VRT aan de Reyerslaan in Brussel. Dat heeft de Raad van Bestuur van de openbare omroep beslist.  Begin vorige maand had de Raad de samenwerking met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs van haar nieuwe gebouw gestopt omdat de kosten voor de nieuwbouw boven het geplande budget zouden gaan.

Zes weken nadat de VRT het contract voor het nieuwe project heeft ontbonden, heeft de Raad van Bestuur een tussentijds verslag besproken over de aanpak van het nieuwbouwproject van de VRT aan de Reyerslaan. 

Tijdens die vergadering heeft de Raad beslist dat er een nieuw ontwerp moet komen voor de nieuwbouw op de terreinen in Brussel waar de Vlaamse openbare omroep nu ook gevestigd is. 

Compact en efficiënt

Het nieuwe ontwerp moet de nadruk leggen op “sterke architecturale identiteit, functionaliteit en duurzaamheid”, laat de Raad weten. “Het nieuwe gebouw moet compact en efficiënt zijn en rekening houden met de beschikbare ruimte, budgetten en met het welbevinden van de medewerkers.” Zoals het een publieke organisatie betaamt, zal de VRT hierbij in een open procedure de markt bevragen.

Bij de beoordeling van de nieuwe ontwerpen zal de jury ook de Vlaamse en de Brusselse Bouwmeesters betrekken. De Raad heeft aan de interne projectleiding gevraagd om op de ingeslagen weg verder te werken, want de afgelopen jaren is er al heel wat studiewerk gebeurd. De beslissing om voor een nieuwbouw te gaan op de huidige site aan de Reyerslaan in Schaarbeek dateert van 2012.