Laatste "Star wars" gaat in première: 5 vragen over de immens populaire filmsaga

Deze week gaat "Star wars episode IX: the rise of Skywalker" wereldwijd in première. Dat is de negende en voorlopig laatste film in de beroemde filmsaga die zich afspeelt in "a galaxy far, far away". Maar hoe zit dat nu met de verwarrende chronologie van die negen episodes? Hoeveel miljarden zijn daar precies mee verdiend? En hoe gaan ze de betreurde Carrie "Princess Leia" Fisher laten herleven in deze finale? Onze filmreporter legt uit.

Hoe zit de verwarrende chronologie van de 9 episodes in elkaar?

De film die deze week uitkomt, is dus"Episode IX". Het begon allemaal in 1977 met "A new hope", de eerste "Star wars"-film die werd bedacht en geregisseerd door George Lucas. Die eerste film kreeg later het predikaat "Episode IV", omdat Lucas vanaf 1999 een trilogie van zogenoemde prequels maakte. De huidige trilogie, episodes 7 tot en met 9, zijn dan weer sequels.
(lees verder onder de video over de "Star wars"-chronologie)

Videospeler inladen...

Waarom is Star Wars zo populair?

Al van bij het prille begin zorgde "Star wars" voor een ware stormloop naar de bioscopen. De wereld is al sinds 1977 in de ban van wat eigenlijk een langgerekte "western in space" is. Voor miljoenen fans is "Star wars" zelfs een volwaardige religie.
(lees verder onder de video over de waanzinnige populariteit van "Star wars")

Videospeler inladen...

Hoeveel miljarden heeft de "Star wars"-industrie al opgebracht?

De box office van de voorgaande 8 films bedraagt ruim 7 miljard dollar. En dan rekenen we daar niet eens de spin-offs "Rogue one" (2016) en "Solo: a star wars story" (2018) bij. Rond "Star wars" is bovendien een hele industrie ontstaan, met merchandising en themaparken, die nog veel méér milljarden opbrengen voor Disney: want in 2012 kocht de studio de rechten op "Star wars" van George Lucas, en die kreeg daar meer dan 4 miljard dollar voor.
(lees verder onder de video over de "Star wars"-miljarden)

Videospeler inladen...

Wekt technologische hocus pocus een overleden actrice weer tot leven?

Naar de nieuwe film wordt zo reikhalzend uitgekeken, omdat we daarin de laatste vertolking te zien krijgen van Carrie Fisher, die Princess Leia speelt. Fisher overleed onverwacht in december 2016. Toch zit ze wel degelijk nog in "Episode IX" omdat de makers oudere opnames van haar hebben gebruikt en Leia zo in dialoog laten gaan met de andere personages. Hopelijk wordt dat een waardig afscheid van een iconisch personage.
(lees verder onder de video over de verrijzenis van Carrie Fisher)

Videospeler inladen...

Komt er nog een 10e film?

Officieel plannen ze bij Disney nog twee(!) nieuwe trilogieën, maar het is niet zeker of en wanneer die op de wereld worden losgelaten. Maar fans hoeven na "Episode IX" niet op hun honger te blijven zitten. Op Disney+, de nieuwe streaming-dienst die in de lente van 2020 in Europa wordt gelanceerd, krijgen we "The Mandalorian" te zien, een feuilleton dat zich afspeelt in het "Star wars"-universum en dat in Amerika alvast een dikke hit is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen