Manneken Pis plast eigen kaarsjes uit op 400e verjaardag

Manneken Pis heeft zijn 400e verjaardag gevierd door de kaarsjes op zijn eigen verjaardagstaart uit te plassen. Exact 400 jaar geleden, op 16 december 1619, was de officiële dag waarop de stad Brussel het beeldhouwwerk van het plassende ketje ontving van kunstenaar Jérôme Duquesnoy.

Het jarige plassende mannetje mocht zijn verjaardag vieren op een eigenzinnige manier die zo typerend is voor de Brusselaar. Met Brussels schepen van Cultuur en Grote Evenementen Delphine Houba (PS) als ceremoniemeester werd er een kleine feestje gebouwd waarbij de kaarsjes op de taart zowaar werden uitgeplast.

Rijke geschiedenis

Het ketje groeide uit tot een nationaal symbool met een rijke geschiedenis. Zo werd hij doorheen zijn bestaan twee keer gestolen en heeft hij intussen al 1.032 kostuums hangen in zijn garderobe. De fontein waar Manneken Pis staat bestaat zelfs al langer, want de eerste vermelding dateert van 1451.

De verjaardag van Manneken Pis wordt tijdens deze kerstperiode nog uitgebreid gevierd. Hij hangt onder meer als versiering in de grote kerstboom op de Grote Markt en hij is eregast van Winterpret en de Brusselse kerstmarkt.

Manneken pist plast zijn verjaardagstaart uit

Meest gelezen