Nicolas Maeterlinck

Tanken in Luxemburg wordt duurder, maar blijft veel goedkoper dan in België

Tanken in het Groothertogdom Luxemburg wordt volgend jaar duurder. Dat heeft de Luxemburgse regering aangekondigd. Benzine zal tot 3 cent per liter duurder worden, diesel tot 5 cent. Luxemburg is bekend om zijn tanktoerisme en zijn lage brandstofprijzen. Maar ook na die prijsverhoging zal het ondanks de afstand nog goedkoper zijn, om in Luxemburg te tanken.

"De brandstofprijzen in België zijn nog altijd een stuk hoger dan in  Luxemburg," zegt Joni Junes van mobiliteitsclub VAB. "Momenteel is het verschil op een tank van 50 liter diesel bijvoorbeeld 20 Euro tussen België en Luxemburg. Als de prijs in Luxemburg 5 cent per liter naar boven gaat, dan is het verschil nog steeds 18 Euro, dus wij verwachten nog niet meteen zo'n groot effect van die prijsstijgingen."

Volgens VAB ligt de maximumprijs van benzine zo'n 17 procent (of 25 cent per liter) lager in Luxemburg dan in België, en die van diesel zelfs 27 procent (of 41 cent).

In de naam van het klimaat

Met de prijsstijging wil het Groothertogdom de strijd aangaan tegen het tanktoerisme en zijn CO2-uitstoot verlagen. "De prijzen van diesel en benzine liggen in Luxemburg duidelijk lager dan in de buurlanden. Het is essentieel dat die kloof geleidelijk kleiner wordt, als we de uitvoer van brandstoffen willen verminderen,"zegt de Luxemburgse regering. 

Nog volgens de regering kan ze de doelstellingen rond klimaat en energie alleen halen met behulp van "doelgerichte maatregelen op het gebied van de verkoop van brandstoffen voor het wegvervoer". De accijnsverhoging zou tussen februari en april in voege treden.

Lange tijd was het "tanktoerisme" - buitenlanders die onderweg in Luxemburg stoppen om te tanken - goed voor 80 procent van de brandstoffenverkoop in het land. Sinds een btw-verhoging in 2015 is dat aandeel gedaald tot 77 procent. Het Groothertogdom Luxemburg, met 610.000 inwoners, heeft 234 tankstations. Zes op de tien liggen vlakbij de grens.

Meest gelezen