AFP or licensors

Protest op universiteiten tegen burgerschapswet in India, tientallen gewonden na onrustige nacht in Delhi 

Er is vandaag opnieuw protest tegen de nieuwe burgerschapswet in India. In verschillende steden over het hele land zijn er betogingen op universiteitscampussen. Gisteren vielen in de hoofdstad New Delhi ook al tientallen gewonden bij gewelddadige protesten. Duizenden mensen waren de straat opgetrokken om te protesteren tegen de omstreden wet. 

Op universiteitscampussen in verschillende steden in India wordt er vandaag voor de vijfde dag op rij betoogd tegen de nieuwe burgerschapswetgeving van de regering. Volgens de betogers ondermijnt die nieuwe wet het seculiere karakter van de Indische staat.

Er is protest in de hoofdstad New Delhi, maar ook elders, zoals in Lucknow, in het noordoosten van India. Daar heeft de politie studenten op een campus opgesloten, zodat ze niet op straat kunnen gaan protesteren. Daarnaast zijn er ook andere betogingen, zoals in Kolkata (het vroegere Calcutta) waar tienduizenden betogen onder leiding van een oppositiepartij. In de namiddag wordt nog meer protest verwacht.

Waarom is er protest?

De burgerschapswet werd woensdag door het parlement in Delhi goedgekeurd. De wet maakt het makkelijker voor bepaalde religieuze minderheden uit naburige landen met een moslimmeerderheid, zoals hindoes, sikhs, boeddhisten, Jains, Parsi en christenen, om staatsburger van India te worden. De wet geldt echter niet voor moslims, volgens de regering omdat die geen religieuze minderheid zijn.

De Indiase premier Narendra Modi verklaarde op Twitter dat de wet het leed van veel vervolgde minderheden zal verlichten. Hij heeft ook gezegd dat de wet goedgekeurd is, en er geen weg terug is. De oppositie is hard: "De wet is een aanval op India's grondwet en democratie. Ze raakt de ziel van India en is moreel laakbaar", aldus Anand Sharma van de Nationale Congrespartij. 

Studenten protesteren in New Delhi op vrijdag 13 december 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Anderzijds is er ook protest uit angst dat de nieuwe wetgeving massamigratie in gang zou zetten. Die angst voedt betogingen vooral in regio's aan de grenzen van India.

Het VN-mensenrechtenbureau in Genève omschrijft de wet als "fundamenteel discriminerend". Ze "ondermijnt de belofte van gelijkheid voor de wet, waartoe India zich onder andere via de eigen grondwet heeft verbonden", luidt het.

Gisterennacht ook onrustig

Het is al de vijfde dag op rij dat er betoogd wordt, in totaal vielen bij het protest als zes doden. De overheid probeert ook het internet af te sluiten om de betogingen tegen te houden.

Gisterennacht was het ook bijzonder onrustig. In de hoofdstad New Delhi werden heel wat voertuigen, waaronder ook bussen, werden in brand gestoken. De politie zette traangas in en ging de manifestanten met wapenstokken te lijf. Minstens 50 personen werden opgepakt. Daarnaast waren er ook vredevolle betogingen.

Een vreedzame betoging in Ahmedabad, 15 december 2019.
AFP or licensors

Naast de wetgeving zijn ook berichten over politiegeweld tijdens de betoging een bron van woede bij de betogers. Gisteren raakten bij een inval in de Nationale Islamitische Universiteit in Delhi tientallen mensen gewond. Politieagenten gebruikten traangas, maar zouden ook studenten in elkaar hebben geslagen. Er zou ook sprake zijn van seksueel geweld van de politie tegen betogers.

Ook in Assam, een regio die grenst aan Bangladesh in het noordoosten van India, waren er de afgelopen dagen gewelddadige protesten. Gebouwen en treinstations werden hierbij in brand gestoken, twee mensen kwamen om het leven. 

Een gewonde student uit de Nationale Islamitische Universiteit, 15 december 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen