Archieffoto ter illustratie

15 graden midden december? "Uitzonderlijk zacht, maar geen record"

Over een week vieren we Kerstmis, maar aan het weer is dat niet te merken. Vandaag halen we op de meeste plaatsen zelfs 15 graden. Uitzonderlijk hoge temperaturen, maar een dagrecord wordt het allicht niet.

Ik schrok me een hoedje toen ik enkele dagen geleden op de radio het weerbericht hoorde. "Dinsdag 15 graden." Echt? Het is midden december.

Het is inderdaad een "uiterst zachte decemberdag", zegt VRT-weerman Frank Deboosere. "Sinds gisteravond is de temperatuur beginnen te stijgen en we zaten vanochtend al aan ongeveer 12 graden in Ukkel." De rest van de dag halen we op de meeste plaatsen, zoals voorspeld, 14 tot 15 graden.

En dat is toch flink wat hoger dan normaal, want de gemiddelde temperatuur voor midden december bedraagt zo'n 5 à 6 graden. "Dus vandaag zitten we daar losweg 8 tot plaatselijk misschien wel 10 graden boven."

Het zachte weer bij ons is een gevolg van de aanvoer van zeer zachte zuidelijke lucht. "Het is iets wat al een aantal dagen aan de gang is, maar vandaag wordt het hoogtepunt bereikt", zegt Deboosere.

Uitzonderlijk hoge temperaturen dus. Toch is die 15 graden geen dagrecord, zegt Deboosere. "Vier jaar geleden, op 17 december 2015, haalden we in Ukkel een maximumtemperatuur van 16 graden."

16 warmterecords in 2019

Het zachte weer van vandaag aan de klimaatopwarming linken, wil Deboosere niet. "Het is veel te kort door de bocht om één temperatuur van één enkele dag in één enkel regio toe te schrijven aan de klimaatopwarming, want klimaat gaat over een periode van dertig jaar."

Maar, zegt Deboosere, het is heel duidelijk dat het nu gemiddeld gesproken warmer is dan vroeger. In 2019 zijn 10 dagrecords gesneuveld wat betreft de maximumtemperatuur. Terwijl dit jaar geen enkel kouderecord is gesneuveld. En ook 's nacht hebben we 6 dagrecords bereikt.

Het zachte weer van vandaag blijft overigens nog even duren. Morgen wordt het weliswaar iets frisser, want dan passeert er een regenzone met daarachter gevoelig koudere lucht, legt Deboosere uit. Toch wordt het nog altijd 8 tot 9 graden. "Donderdag en vrijdag gaat het kwik dan weer richting   12 à 14 graden. Het wordt daarom niet de warmste week, maar toch wel een warme week."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen