49 journalisten vermoord in 2019, laagste cijfer in 16 jaar

Tussen 1 januari en 1 december 2019 zijn er over de hele wereld 49 journalisten vermoord, het laagste aantal in 16 jaar. Dat staat in een rapport van Reporters zonder Grenzen, een ngo die zich inzet voor persvrijheid. De daling komt vooral doordat steeds minder journalisten verslag uitbrengen vanuit oorlogsgebied. In de gebieden waar er geen oorlog is, blijft het aantal vermoorde journalisten hetzelfde.

Van de 49 journalisten die om het leven kwamen tijdens hun werk, werden er 31 doelbewust vermoord, en 18 kwamen om tijdens de verslaggeving. De cijfers komen van Reporters zonder Grenzen, een ngo die zich inzet voor persvrijheid wereldwijd.

Alle journalisten waarvan melding wordt gemaakt in het rapport zijn binnenlandse reporters. Er is met zekerheid een direct verband tussen hun werk en hun dood, zegt Reporters zonder Grenzen.

Laagste cijfer in 16 jaar

49 dode journalisten, dat is het laagste cijfer in 16 jaar. De vorige twee decennia werden gemiddeld 80 journalisten vermoord tijdens hun werk. De daling komt vooral omdat er steeds minder reporters verslag uitbrengen vanuit oorlogsgebied.

Anderzijds daalt het aantal reporters dat vermoord wordt in gebieden waar geen oorlog is, niet: van de 49 dode journalisten in 2019 werden er 20 vermoord in oorlogsgebied, en 29 in landen zonder oorlog.

Ook stijgt het aantal journalisten dat gevangen zit. Begin deze maand zaten 389 reporters vast, een stijging van 12 procent tegenover vorig jaar. Een derde van die journalisten wordt vastgehouden in China.

Meest gelezen