15 damherten geschoten in Drongen­goedbos: "Ze zijn met te veel en dat is schadelijk voor de fauna en flora"

In het Drongengoedbos in Ursel, bij Aalter, hebben jagers deze voormiddag 15 damherten gedood. Bosbeheerder Natuur en Bos organiseerde de jacht om de populatie van het dier terug te dringen. De damherten veroorzaken overlast: ze eten jonge boompjes en landbouwgewassen op, ze maken het de inheemse reeën moeilijk en ze duiken steeds vaker plots de weg op. Dierenactivisten en -liefhebbers reageerden erg boos op de jacht.

Nog voor de zon opkwam, hadden al tientallen jagers zich in het Drongengoedbos geïnstalleerd deze ochtend. Het hele gebied, zo'n 750 hectare groot, werd voor alle andere bezoekers en omwonenden afgesloten zodat er niets kon mislopen. Agenten hielden automobilisten, fietsers en wandelaars aan invalswegen tegen. De jagers vatten post op hoogzitten, een soort hoge stoelen in het bos. Van daaruit probeerden ze damherten te spotten én te schieten.

De jacht komt er omdat de damherten het (te) goed doen in het natuurgebied. Er zijn er naar schatting zo'n 200. Volgens bosbeheerder Natuur en Bos zijn dat er te veel en moeten er 50 dieren verdwijnen om de overlast te beperken én de inheemse fauna en flora niet te schaden. In en om het domein klagen onder meer landbouwers over vraatschade, de dieren vreten ook planten en bomen aan in het bos en maken het de inheemse reeën moeilijk. Daarnaast zijn er ook almaar vaker incidenten met damherten die op de openbare weg opduiken. 

Gecontroleerde jacht

Damherten zijn geen inheemse hertensoort. Ze zijn ontsnapt bij kwekers of hobbyhouders en zo in de natuur terecht gekomen. Daar doen ze het goed, ze planten zich vlot voort en dat zorgt voor een grote populatie en hier en daar overlast. De gecontroleerde jacht is, volgens bosbeheerder Natuur en Bos, de enige manier om de damherten in te dijken. Jagers konden zelf intekenen om mee te doen. Ze werden dan uitgeloot voor een gratis jacht: als ze een dier schoten, mochten ze het meenemen naar huis. Uiteindelijk konden ze samen 15 dieren neerschieten, een pak minder dan de geplande 50. Geen enkele jager wilde tijdens de actie met de pers praten, mogelijk na de vele (negatieve) reacties die de jacht teweeg bracht.

Boswachter: "Dit is de enige realistische optie"

Er is over andere pistes nagedacht om de damherten terug te dringen maar die zijn allemaal niet haalbaar, zegt boswachter Hans Vansteenbrugge: "De dieren vangen is praktisch onhaalbaar. De natuur laten doen ook niet. Damherten hebben elders ter wereld natuurlijke vijanden. Bij ons zouden dat wolven kunnen zijn maar die zitten voorlopig niet in onze contreien", zegt hij nog. "Wolven uitzetten is uiteraard geen optie."

Verzet

De jachtactie van Natuur en Bos stuitte op veel verzet van dierenrechtenactivisten en -liefhebbers. Zij vinden de actie niet alleen te gruwelijk, ze begrijpen ook niet waarom ze (nu) nodig is. Sommigen stellen zich vragen bij de jacht in het wildseizoen omdat die te veel op de wensen van de jagers zelf zou inspelen. Natuur en Bos begrijpt dat ongenoegen: "Ik begrijp dat de dieren een grote aaibaarheidsfactor hebben en dat mensen het er moeilijk mee hebben. Heel wat mensen komen speciaal hierheen om de damherten in actie te zien. We gaan ervoor zorgen dat de dieren hier blijven, maar we gaan ze wel een beetje indijken om de overlast te beperken", zegt Klaar Meulebrouck van Natuur en Bos.

Extra maatregelen

De eerste georganiseerde jacht op damherten in het gebied had niet het verhoopte resultaat en dus overweegt de bosbeheerder nu mogelijk nieuwe acties. Volgend jaar komt er sowieso ook een nieuwe telling van de dieren om ze opnieuw in kaart te brengen. 

Meest gelezen