Videospeler inladen...

Nieuwe actiedag met betogingen en stakingen in Frankrijk

De Fransen zijn voor de derde keer in amper twee weken tijd massaal op straat gekomen om nog maar eens de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron aan te klagen. De regering mag dan al toegevingen hebben gedaan aan de actievoerders, volgens de betogers gaan die niet ver genoeg.

In Frankrijk was er opnieuw een actiedag met stakingen in verschillende sectoren en betogingen op verschillende plaatsen. Alle vakbonden hadden tot de actie opgeroepen.

In Parijs is een nieuwe massabetoging gehouden tegen de pensioenhervorming. Tienduizenden werknemers uit tal van sectoren zijn  op straat gekomen: spoorwegarbeiders, ziekenhuispersoneel, leerkrachten, personeel uit de energiesector, tot zelfs de magistraten en de advocaten  toe.  Aan het eind van de betoging waren er wat relletjes. Betogers gooiden met projectielen naar de politie, en die reageerde met traangas. 

Volgens de vakbond CGT waren er in Parijs 350.000 betogers, en in heel Frankrijk zelfs 1,8 miljoen.  Het Franse ministerie van binnenlandse zaken houdt het op ruim 600.000 betogers voor het hele land. 

AFP or licensors

Met de hervorming wil de regering een einde maken aan de versnippering in vele pensioenstelsels en aan de talrijke speciale rechten en privileges. Ook moeten er stimulansen komen om langer te werken. De  Franse premier Edouard Philippe heeft gezegd dat hij vastbesloten is om de pensioenhervorming door te voeren

De geplande pensioenhervorming leidt in Frankrijk al voor de dertiende dag op rij tot hinder. Veel treinen rijden opnieuw niet uit. In en rond Parijs zijn er grote files op de belangrijkste verkeersassen.

De staking treft ook de toeristen in Parijs. Verschillende musea en de Eiffeltoren zijn dicht. Voor de hotel- en restaurantuitbaters van Parijs heeft de Franse regering steunmaatregelen aangekondigd.

Duizenden gezinnen zonder stroom

Elders in Frankijk hebben stakers op sommige plaatsen de stroom uitgeschakeld. Hierdoor kwamen in de Gironde, de streek rond Bordeaux, zo'n 50.000 gezinnen zonder elektriciteit te zitten. In Lyon waren zo'n 40.000 gezinnen getroffen. De vakbond CGT die achter de actie zit, dreigt met nog meer stroomonderbrekingen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze verslaggever Steven Decraene live vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen