Always look on the bright side of life!

Louis Van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: katholiek Brazilië staat in rep en roer omwille van de kerstspecial van een satirisch gezelschap “Porta dos Fundos” die op streamingzender Netflix te zien is.

opinie
Louis Van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

We hebben vaak de mond vol over de lange tenen van de moslims, als het over hun geloof gaat. Wij zijn immers al lang ontvoogd. Wij hebben het juk van het katholieke geloof al lang van ons afgeworpen. Wij drijven vrijelijk de spot met al wat naar (ouderwetse) religie ruikt. Nog niet zo heel lang, weliswaar. Amper 40 jaar geleden werd bij ons Urbanus bijna in de ban van de kerk geslagen om zijn hoogst vermakelijke lied “Bakske vol met stro”, een persiflage op het kerstverhaal. 

Godslastering!

Goed 30 jaar geleden liep het storm tegen “The last temptation of Christ” van regisseur Martin Scorsese. Scorsese maakte van zijn Jezus (gespeeld door Willem Dafoe) een twijfelende mens die helemaal geen zin heeft om de Messias te zijn en die bezocht wordt door de duivel (Harvey Keitel). Godslastering! riepen de katholieken van alle continenten. 

Goed 25 jaar geleden maakte Nobelprijswinnaar Saramago zich in het katholieke Portugal en ver daarbuiten niet populair met zijn “Het evangelie volgens Jezus Christus”, waarin de hoofdpersoon een relatie heeft met ex-prostituée Maria Magdalena en twijfelend zijn ondergang tegemoet gaat. 

Een film als “The passion of Christ” (2004) van Mel Gibson vond dan weer wél genade, hoewel de regisseur meer dan losjes omsprong met het Nieuw Testament en zelf verklaarde het Tweede Vaticaans Concilie niet te erkennen. Maar de film was wel lekker gewelddadig, de kruisiging werd bijna levensecht en macaber gefilmd, er werd gekermd en gekrijst en geleden, en dat valt bij een bepaalde groep gelovigen best in de smaak.

Om maar te zeggen: zo heel lang zijn we nog niet vrijgevochten.

Jezus als homo

En nu staat katholiek Brazilië dus in rep en roer omwille van de kerstspecial van een satirisch gezelschap, de lokaal vermaarde “Porta dos Fundos”. In hun nieuwste film “The first temptation of Christ” (die in Brazilië ook op Netflix te zien is en bij ons met wat zoeken ook op internet te vinden) komt Jezus Christus terug thuis na zijn veertigdaags verblijf in de woestijn. 

Vreugde alom, aanvankelijk. Surprise, surprise, evenwel! Jezus heeft een vriend meegebracht, de overduidelijk homoseksuele Orlando. Ook Jezus transformeert in een dik aangezette homo. Het blijkt nefast voor de feestvreugde bij de zijnen. 

Nu maakt “Porta dos Fundos” al járen een kerstpecial waarin vrolijk de draak wordt gestoken met het Bijbelse verhaal van Jezus en zijn apostelen. Vorig jaar ging het over de enorme kater die ze hadden na het mirakel waarin Jezus water in wijn veranderde en op wonderbaarlijke wijze de broden vermenigvuldigde. De trailer kreeg op Youtube meer dan 10.000 negatieve reacties. 

De kerstfilm uit 2013 kreeg meer dan 35.000 overwegend negatieve reacties, maar werd wel door bijna 10 miljoen mensen bekeken. 

Alles komt terug

Wat de vrolijke kwanten van “Porta dos Fundos” doen is niets anders dan wat de prettig gestoorde lieden van Monty Python in 1979 al deden met hun film “The life of Brian”. Veertig jaar geleden dus. Het gaat over de schlemiel Brian Cohen die tegen wil en dank wordt aanzien als de Messias. Geen enkel heilig huisje wordt in “The life of Brian” heel gelaten. 

Maar de humor is mild en absoluut niet kwetsend. Naar hedendaagse normen is het een erg brave film. Toch hing het project een tijd lang aan een financieel zijden draadje. Een aantal financiers trok zich terug, uit angst voor de controverse die was ontstaan nog voor de film in de zalen kwam. Het was ex-Beatle George Harrison die zijn portefeuille opentrok en ervoor zorgde dat “The life of Brian” kon voltooid worden. Hij heeft het zich niet beklaagd, de film werd een enorme hit.  Zelfs in Italië, waar de kerk de prent twee jaar lang uit de bioscopen kon houden. 

Zelfs wie de film nooit gezien heeft, kent de hit die ook veertig jaar later nog geregeld op de radio te horen is. Brian Cohen die, hoewel aan het kruis genageld, niet in somberheid vervalt: “Always look on the bright side of life”. 

En wat is “Wat als Jezus een flauwe plezante was?” – uit de geweldige reeks “Wat als?” die op 2be (nu Q2) te zien was – anders dan een remake van Monty Python’s meesterwerkje? Alles komt terug, indeed.

Netflix

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen