Videospeler inladen...

Bart Tommelein is kandidaat-voorzitter Open VLD: "Rust moet terugkeren in de partij"

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein is kandidaat om voorzitter van zijn partij Open VLD te worden. Dat meldt De Tijd en is bevestigd aan VRT NWS. Na Francesco Vanderjeugd is Tommelein de tweede liberaal die zich kandidaat stelt om Gwendolyn Rutten op te volgen. Tommelein profileert zich als kandidaat van de interne partijverzoening. De voorzittersverkiezingen bij Open VLD vinden plaats in maart.

"Ik stel me kandidaat nog voor de race is geopend, omdat ik het hoog tijd vind dat de rust terugkeert in de partij", zegt Tommelein aan De Tijd. "Er is de voorbije weken een sfeer ontstaan van kamp x tegen kamp y, waarbij iedereen een etiket opgeplakt kreeg van goeie of slechte liberaal. Wel, de partij heeft geen kampen en klieken nodig, maar moet uitgaan van wat ons bindt. Dat is het liberalisme, een ideologie die vandaag springlevend is, want alle mensen willen meer dan ooit hun eigen keuzes maken."

Ik denk dat ik in staat ben om de partij weer te verbinden en achter die ene blauwe vlag te scharen

Kandidaat-voorzitter Bart Tommelein (Open VLD)

Tommelein refereert hier aan de tweespalt in Open VLD over de te maken keuze bij de federale formatie. Daarbij zijn naar verluidt twee kampen ontstaan: dat vóór een paars-groene coalitie, met de Gentse burgemeester Mathias De Clercq als uithangbord, en dat vóór paars-geel, met Kamerfractieleider Egbert Lachaert en Kamerlid Vincent Van Quickenborne als pleitbezorgers.

Ik doe een oproep om de rangen  te sluiten  en gezamenlijk de zaken aan te pakken

Kandidaat-voorzitter Bart Tommelein (Open VLD)

"Met de ervaring die ik de jongste 20 jaar opgebouwd heb in parlementen en regeringen en met mijn kwaliteiten van een teamspeler die zijn gedacht durft te zeggen, denk ik dat ik in staat ben om de partij weer te verbinden en achter die ene blauwe vlag te scharen", aldus Tommelein.

In "Terzake stelde hij het nog iets duidelijker. "Naar de buitenwereld is de perceptie ontstaan dat wij mensen zijn die over elkaar vallen en elkaar niets gunnen. Dit is absoluut onjuist en ik ben ervan overtuigd dat op een bepaald moment de rangen moeten worden gesloten. Ik doe een oproep om de rangen  te sluiten  en gezamenlijk de zaken aan te pakken en niet meer te proberen de mensen in kampen te steken." 

Ik doe een oproep aan iedereen in Franstalig België en in Vlaanderen om te stoppen met voortdurend verklaringen af te leggen terwijl de informateurs hun werk doen

Kandidaat-voorzitter Bart Tommelein (Open VLD)

Tommelein heeft ook een boodschap voor al wie bij de federale formatie betrokken is. "Er wordt veel te veel gekakeld en er worden veel te veel verklaringen afgelegd", aldus de kandidaat-voorzitter. "Ik doe een oproep aan iedereen in Franstalig België en in Vlaanderen om te stoppen met voortdurend verklaringen af te leggen terwijl de informateurs hun werk doen."

Bart Tommelein startte zijn politieke carrière bij de Volksunie en stapte in 1999 over naar de liberale VLD. Hij was onder meer woordvoerder van toenmalig Vlaams minister-president Patrick Dewael (Open VLD), Kamerlid, Vlaams Parlementslid, federaal staatssecretaris en Vlaams minister. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar koos Bart Tommelein voor het burgemeesterschap van zijn thuisstad Oostende, waar hij een coalitie leidt van zijn eigen Open VLD met de N-VA, Groen en CD&V. 

Bekijk hieronder het gesprek met Bart Tommelein in Terzake:

Videospeler inladen...

Meest gelezen