Charlie Magazine stopt er definitief mee: "Liever in schoonheid afscheid nemen dan stilletjes uit te doven"

Charlie Magazine is niet meer. De redactie trekt er zelf de stekker uit. Het onlinemagazine met een vrouwelijke blik op de wereld had ook twee keer per jaar een printeditie, maar zowel die print- als de onlineversie stoppen nu. Te weinig inkomsten en geen structurele steun van de overheid zijn de boosdoeners.

Eind oktober kondigde hoofdredactrice Jozefien Daelemans al aan dat ‘bookzine 10’ het laatste printnummer zou zijn van Charlie Magazine maar dat ook de online toekomst heel erg onzeker was. Profetische woorden, want twee maanden later kondigt Daelemans het definitieve einde aan van Charlie Magazine.

Aan de basis van de beslissing om de stekker er uit te trekken, liggen financiële redenen, zegt Daelemans. Ze hoopte aanvankelijk om volgend jaar de online activiteiten nog te kunnen verderzetten, maar de ‘besparingsronde’ steekt ook het magazine stokken in de wielen.

"De besparingen in de culturele en mediasector waren de voorbije weken niet uit het nieuws weg te slaan. Zowat al onze partners en adverteerders uit de socio-culturele sector kregen te horen dat ze de komende jaren flink zullen moeten besparen. En eind november besliste minister van Media Benjamin Dalle om het Vlaams Journalistiek Fonds, zonder enig overleg, af te schaffen. Dat fonds was in 2018 opgericht voor een ‘toekomstgerichte ondersteuning van onafhankelijke journalistiek’ en werd breed gedragen door alle partijen. De geplande investeringsrondes die gepland stonden, gaan echter niet door", verduidelijkt Charlie Magazine op de website.

In de eerste ondersteuningsronde van het Vlaams Journalistiek Fonds had Charlie Magazine wel achter het net gevist, maar het hoopte toch om in de toekomst ondersteuning te krijgen. Door het afschaffen van het Fonds, viel ook die hoop weg.

Een onafhankelijk medium uitbouwen zonder structurele steun van een grote partner of van de overheid, is in Vlaanderen vandaag quasi onmogelijk

Jozefien Daelemans, hoofdredactrice Charlie Magazine

De inkomsten die Charlie Magazine uit zijn abonnees haalt, zijn niet voldoende om de werking te garanderen. “We willen ook niet inboeten aan kwaliteit of onze redacteurs vragen om gratis te werken. Daarom hebben we besloten dat we liever in schoonheid afscheid nemen dan stilletjes uit te doven. We vinden het zelf doodjammer, maar zien geen oplossing meer. Een onafhankelijk medium uitbouwen zonder structurele steun van een grote partner of van de overheid, is in Vlaanderen vandaag quasi onmogelijk”’, verduidelijkt Daelemans.

Ze benadrukt ook dat ze niet willen blijven hangen in bitterheid en teleurstelling. “Nadat all the feels gepasseerd zijn, blijft bij ons vooral een gevoel van fierheid over. Maar waar we misschien het meest fier op zijn, is dat we vijf jaar lang een plek hebben gecreëerd voor mensen die zichzelf nergens anders terugzagen."

Meest gelezen