Eburonia, voorheen HD 49674 b

Exoplaneet HD 49674 b heet voortaan Eburonia (met dank aan de Belgen)

1.300 landgenoten hebben meegedaan aan de wedstrijd "Geef een naam aan een exoplaneet!". Uit 4 voorgestelde namen kozen zij voor "Eburonia". De winnende naam is vandaag bekendgemaakt door de Internationale Astronomische Unie.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) is dit jaar 100 jaar oud. Om die verjaardag te vieren had de IAU in de zomer een wedstrijd uitgeschreven waarin elk land een naam mocht geven aan een exoplaneet (een planeet buiten ons zonnestelstel) en haar moederster.  

België mocht een naam geven aan exoplaneet HD 49674 b en de ster met de gelijknamige naam (zonder de "b"), in het sterrenbeeld Voerman of Auriga. 

Een jury selecteerde 4 keer 2 namen, waaruit alle Belgen mochten kiezen. 1300 langenoten hebben aan de wedstrijd deelgenomen. Een ruime meerderheid (74 procent) koos voor de namen Eburonia (voor de planeet) en Nervia (voor de ster).  

De namen die het niet haalden waren Saxofoon en Tenor, Diversity en Natura, Meuse-Maas en De Schelde-Escaut.

Nerviërs en Eburonen

De namen Eburonia en Nervia zijn afgeleid van de Nerviërs en de Eburonen, twee Keltische stammen die in het noorden van Gallië geleefd hebben, het huidige West-Europa. Het noordelijke deel van Gallië heette onder de Romeinse bezetting Gallia Belgica, en werd later België.  

Nervia en Eburonia bevinden zich op meer dan 130 lichtjaren van de aarde, in het sterrenbeeld Voerman of Auriga. De exoplaneet Eburonia (toen nog HD 49674 b) werd ontdekt in 2002. Ze is een gasreus die 10 keer lichter is dan Jupiter en relatief dicht bij haar moederster staat. Haar afstand tot Nervia is maar 6 procent van de afstand tussen de aarde en de zon.

De ster Nervia is zichtbaar vanuit ons land en kan al met een kleine telescoop waargenomen worden. Dat is meteen ook de reden waarom ons land die ster (en planeet) een naam mocht geven. Elk land kreeg een ster toegewezen die door de bevolking kan worden waargenomen.  

Nederlanders kozen "Nijntje" (maar die naam werd het niet)

Ook de Nederlanders konden een naam kiezen. Daar werd exoplaneet HAT-P-6b vandaag omgedoopt tot "Nachtwacht". De ster waarrond deze planeet draait, heet vanaf nu "Sterrennacht".  Toch kregen deze benamingen eigenlijk niet de meeste stemmen achter zich.

Meer dan 13.000 Nederlanders brachten hun stem uit en het merendeel van de stemmen ging naar "Nijntje" (voor de planeet) en "Moederpluis" (voor de ster). Maar de Internationale Astronomische Unie besloot om deze twee benamingen van tafel te vegen, omdat ze niet voldoen aan de regels die de Unie opgesteld had. Het mocht niet gaan over merknamen en zowel "Nijntje" als "Moeder Pluis" zijn personages uit de bekende kinderboekenreeks "Nijntje" van Dick Bruna.

Meest gelezen