AFP or licensors

Minister uit Estland noemt Finse premier "verkoopsmeisje", Estse president excuseert zich

De minister van Binnenlandse Zaken van Estland, Mart Helme (70), heeft de nieuwe Finse premier Sanna Marin (34) een "verkoopsmeisje" genoemd. Hij noemde ook de rest van haar kabinet, dat geleid wordt door vier andere vrouwen onder de 35, "straatactivisten" en "niet-opgeleid". De president van Estland heeft zich geëxcuseerd bij Marin.

Mart Helme, de Estste minister van Binnenlandse Zaken van de radicaal-rechtse partij Ekre, deed de uitspraken over de nieuwe Finse premier op een radiotalkshow van zijn partij. Marin, die hij denigrerend een "verkoopsmeisje" noemde, is de nieuwe premier van Finland, en met haar 34 lentes de jongste van de wereld.

Zelf heeft Marin geen geheim gemaakt van haar bescheiden afkomst. Ze vertelde dat ze opgroeide in een arm gezin, en vroeger werkte als kassierster. Daarna ging ze studeren aan de universiteit en bouwde ze haar politieke carrière uit. 

Mart Helme, maart 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Ik ben heel trots op Finland, waar een kind uit een arme familie onderwijs kan krijgen en zijn levensdoelen kan bereiken. Een kassierster kan zelfs premier worden", aldus Marin.

De president van Estland, Kersti Kaljulaid, heeft zich via haar Finse collega Sauli Niinistö geëxcuseerd bij Marin. Helme, die de uitspraken deed, zit voor de eerste keer in een coalitie in Estland. De oppositie heeft zijn ontslag geëist, en dreigt een motie van wantrouwen in te dienen als hij niet zelf opstapt.

Meest gelezen