Jumbo neemt Hema-winkels in grote steden over (en Hema komt op het truitje van Wout Van Aert)

De Nederlandse winkelketens Jumbo en Hema gaan in Nederland en België samenwerken. Dat hebben beide winkelketens bevestigd. Als onderdeel van het akkoord neemt supermarktketen Jumbo 17 Hema-winkels over in grote steden, waarvan twee in België. Hema wordt op zijn beurt co-sponsor van het wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma.

Dat de Nederlandse winkelketens Jumbo en Hema gaan samenwerken, was al eerder bekend. Maar vandaag hebben ze meer details vrijgegeven over de deal. In eerste instantie gaat Jumbo 17 Hema-winkels overnemen, voornamelijk in grote steden in Nederland en België.

Waar precies is nog niet geweten, maar in België gaat het om twee Hema-winkels. Op de plekken waar Hema’s Jumbo’ worden is het wel de bedoeling dat er een nieuwe Hema-winkel wordt geopend. 

Naast de overname van de Hema’s gaan alle Jumbo-supermarkten in Nederland en België stapsgewijs artikelen van Hema verkopen. Jumbo en Hema zullen ook in zes stations een gezamenlijk winkelconcept ontwikkelen, waarbij Jumbo de voeding voor zijn rekening neemt. Financiële details van de deal worden niet vrijgegeven.

België

De Nederlandse supermarktketen Jumbo landde dit jaar in België met drie winkels; volgend jaar plant de op één na grootste supermarktketen van Nederland nog 12 tot 15 nieuwe vestigingen in Vlaanderen. Op termijn ziet Jumbo ruimte voor honderd winkels in Vlaanderen. Hema verwacht geen banenverlies door de deal met Jumbo. 

Het gaat al jaren niet goed met Hema. De Britse durfinvesteerder Lion Capital stopte het bedrijf vol met schulden toen het destijds Hema kocht, en verkocht het vorig jaar onder de koopsom van 1 miljard euro aan de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn. 

Nu slaat Boekhoorn de handen in elkaar met Jumbo-topman Frits van Eerd. Die laatste heeft de afgelopen tien jaar Jumbo laten groeien tot de op één na grootste supermarktketen van Nederland, na Albert Heijn. Dat heeft Van Eerd gedaan door een reeks van gedurfde overnames van andere winkelketens. Het mag dus niet verrassen dat hij nu in zee gaat met branchegenoot Hema.

Wielerteam

Hema wordt ook co-sponsor van wieler- en schaatsploeg Jumbo-Visma, het team van Wout Van Aert. De komende vier jaar prijkt Hema op de koers- en schaatspakken van de wielrenners en schaatsers.

De roots van de ploeg liggen bij Rabobank. De Nederlandse coöperatieve bank stopte zeven jaar geleden met wielersponsoring na dopingperikelen.

Na een doorstart als Team Blanco en Belkin, werd Jumbo 5 jaar geleden de nieuwe hoofdsponsor van de wieler- en schaatsploeg. Eerst samen met de Nederlandse Lotto en sinds het afgelopen wielerseizoen met de Noorse softwarebouwer Visma. Komend seizoen komt daar dus Hema bij.

Meest gelezen