Videospeler inladen...

6 procent besparen op Vlaams Parlement en partijdotaties: partijen akkoord, maar Open VLD wil verder gaan

De Vlaamse politieke partijen zijn het dan toch eens om 6 procent te besparen op de werkingsmiddelen van het Vlaams Parlement en de dotaties aan partijen en fracties. Dat laat Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) weten na een bijeenkomst van het Bureau van het Vlaams Parlement. Eerder was er deining ontstaan omdat Open VLD gisteren niet zou hebben ingestemd met een besparingsvoorstel van Homans. Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schilz ontkent dat. Integendeel: hij wil nóg meer besparen.

Nadat de fameuze "6 procent besparing" van de Vlaamse regering zich niet al te zacht liet voelen bij onder meer Cultuur en Welzijn, vond Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans dat ook het parlement en de politieke partijen hun deel konden doen. 

Zij stelde daarom gisteren in het Bureau van het Vlaams Parlement, waarin de fractieleiders van de partijen vertegenwoordigd zijn, voor om nog dit jaar een besparing te stemmen van 860.000 euro op de werkingskosten van het Vlaams Parlement.

Dat betekent onder meer minder geld voor festiviteiten en lunchkosten, maar ook voor de Vlaamse Ombudsdienst, het Kinderrechtencommissariaat en het Vlaams Vredesinstituut.

Ook de Vlaamse partijen zouden moeten snijden in de dotaties en de werkingstoelages. Zij zouden 765.000 euro moeten besparen op een totale som van zo'n 12,7 miljoen euro.

Toch ingestemd

De krant Het Laatste Nieuws kwam te weten dat alle partijen gisteren instemden, behalve Open VLD.  Maar vandaag hebben de liberalen toch ingestemd nadat er deining was ontstaan over de weigering van Open VLD om niet in te stemmen met het voorstel van Homans.

Wat was er nu gebeurd? Volgens Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz was er gisteren geen akkoord over de manier waarop er verder bespaard moest worden. 

Wij waren zeker en vast akkoord met een grondige besparing op de politieke werking, maar niet met dit voorstel. 

Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz vanochtend op Radio 1

"Wij waren zeker en vast akkoord met een grondige besparing op de politieke werking, maar niet met dit voorstel. Dat is er in een week gekomen, nogal snelsnel. Ik heb voorgesteld: in plaats van nu snel ons geweten te sussen, laat ons kijken hoe we verder kunnen besparen."

Omdat de partijen er gisteren niet uit kwamen, heeft Liesbeth Homans volgens Schiltz gisteren gezegd dat er voorlopig geen beslissing werd genomen. De besparingen zouden over een paar maanden opnieuw besproken worden.

Beluister hier het gesprek met Willem-Frederik Schiltz in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Bovendien startte de N-VA een campagne op waaruit moest blijken dat Open VLD dwarslag bij het voorstel om de partijdotaties te verlagen. "Dit is een schromelijke vertekening van de realiteit. Ik was daarmee niet gediend", zegt Schiltz in "De afspraak". "Ik heb van mijn coalitiepartner - of een aantal mensen bij hen - vernomen dat dit eigenlijk niet de bedoeling was en dat het er wat over was. Ze hebben zich geëxcuseerd dat het te fors was."

Schiltz was naar eigen zeggen zeer boos. "Daarom dat ik vandaag forser heb uitgelegd waarover het gaat en donderdag een voorstel neerleg om verder te gaan in de besparing."

Andere voorstellen

Maar door de negatieve publiciteit voor Open VLD, kwam alles vandaag in een stroomversnelling. Eerst lieten de liberalen weten dat ze het voorstel van de andere partijen wel zouden steunen. Daarop werd vanmiddag het Bureau opnieuw samengeroepen. 

Na die bijeenkomst liet voorzitter Homans weten dat er unaniem beslist is haar voorstel alsnog goed te keuren en er donderdag over te stemmen.  "Alle andere voorstellen zullen in alle openheid besproken worden", voegt ze eraan toe. Die andere voorstellen verwijst naar twee die Open VLD heeft gedaan. 

Open VLD wil namelijk verder gaan in de besparingen en stelt voor dat Vlaamse Parlementsleden zelf ook een inspanning doen en 5 procent inleveren op hun loon, zoals sinds 2012 ook gebeurt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het federale parlement. Daarnaast wil Open VLD het hele systeem van partijfinanciering grondig hervormen. Maar dat is dus discussievoer voor de toekomst.

Bekijk hier het gesprek met Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en politicoloog Bart Maddens in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen