AFP or licensors

Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf ter dood veroordeeld wegens hoogverraad

In Pakistan is oud-president Pervez Musharraf ter dood veroordeeld. De voormalige militaire leider werd onder meer schuldig bevonden aan hoogverraad, omdat hij in 2007 de grondwet had opgeschort en de noodtoestand had uitgeroepen.

Pervez Musharraf kwam in 1999 aan de macht in zijn land na een militaire staatsgreep. In 2001 benoemde hij zichzelf tot president. Hij bleef dat tot 2008. Tijdens zijn bewind was hij een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten in hun "war on terror".

Tijdens de laatste jaren van zijn bewind, kwam Musharraf in aanvaring met de rechterlijke macht omdat hij naast zijn presidentschap ook aan het hoofd van het leger wilde blijven. In 2007 riep Musharraf uiteindelijk de noodtoestand uit, schortte de grondwet op en plaatste verschillende rechters onder huisarrest. Musharraf wilde zo wettelijke procedures tegen zijn heerschappij vermijden.

Daarvoor is hij nu door een antiterrorismerechtbank in Islamabad veroordeeld na een jarenlange rechtszaak. Musharraf was overigens geen enkele keer aanwezig in de rechtbank. Hij verliet Pakistan in 2016 voor medische verzorging en leeft momenteel in ballingschap in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

Kans op executie bijzonder klein

Musharraf koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en trad in augustus 2008 zelf af nadat de nieuwe regering met een afzettingsprocedure had gedreigd. Daarna verbleef hij meerdere jaren in het buitenland, in Londen en Dubai. In 2013 keerde hij terug naar Pakistan om er opnieuw aan de presidentsverkiezingen deel te nemen, maar het gerecht stak daar een stokje voor.

Het is de eerste keer in de Pakistaanse geschiedenis dat een voormalige legerleider ter dood wordt veroordeeld. In Pakistan wordt de doodstraf ook nog altijd uitgevoerd. Maar Musharraf is naar verluidt ernstig ziek en de kans dat hij zelf terugkeert naar Pakistan of uitgeleverd wordt, is zo goed als onbestaande.

Meest gelezen