Royals op zondag: vrouwen imponeren met rolgebak en bolognaisesaus en nee, toch liever geen Spice Girls

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Enkele royals bevonden zich deze week al in kerstsfeer. De Britse prins William en Kate Middleton gingen op pad met baklegende Mary Berry en maakten samen een kerstige roulade (een rolgebak). Koning Filip en koningin Mathilde schoven mee aan voor een kerstlunch tussen de gasten van opvangtehuis Les Sauverdias. De Nederlandse koning Willem-Alexander liet op de radio merken dat hij geen fan is van de Spice Girls, terwijl dochter Amalia met vrienden werd gespot in het parlement. En nee, ze bleek niet in de tribune te zitten voor een schooltaak. In Bhutan maakte koning Jigme van zijn jaarlijkse toespraak gebruik om de komst van een tweede spruit aan te kondigen. 

En bakken maar!

De Britse prins William en zijn vrouw Catherine "Kate" Middleton hebben hun mouwen opgerold en een schort aangetrokken, om te koken in de BBC-special "A Berry royal Christmas" met het Britse bakicoon Mary Berry (onder meer bekend van "The great British bake off"). Samen met Berry maakten ze enkele van haar favoriete kerstgerechten klaar voor vrijwilligers en bezochten ze goede doelen die William en Kate nauw aan het hart liggen. 

Tijdens de gesprekken kwamen de kijkers heel wat privézaken te weten over het prinselijke koppel en hun gezin.  We zetten ze even op een rijtje:

  • Kate kon in het programma niet wegsteken dat ze fan is van Berry en zich thuis amuseert in de keuken van hun appartement 1A in Kensington Palace. In haar kast staan kookboeken die ook prins George, prinses Charlotte en prins Louis ontdekt hebben. "Kinderen zijn allemaal gefascineerd door gezichten en jouw gezicht staat op al jouw kookboeken", vertelde de hertogin van Cambridge tegen Berry.

    En complete verrassing: "Mary" was zelfs een van de eerste woordjes die Louis (1,5) brabbelde. Louis houdt blijkbaar van noten en rode biet, Charlotte is verzot op aardappelen - en hoe kan het ook anders: liefst van de vastkokende soort Charlotte. Kate zelf bakt ook de verjaardagstaarten van haar kinderen, en als het moet staat ze daarvoor in de keuken tot middernacht. Het gezin kookt vaak samen omdat dat "vertrouwen kweekt en creativiteit stimuleert".  
Mary Berry en Kate Middleton op uitstap.
  • Ook William kent zijn weg tussen de potten en pannen, en bereidt regelmatig maaltijden. Volgens Kate is haar man goed in ontbijtjes en kookte hij veel voor haar toen ze samen aan de universiteit St. Andrews in Schotland studeerden. "Ik geloof dat hij me wilde imponeren, Mary. Met zaken als bolognaisesaus", verklapte de hertogin spontaan. William nuanceerde het echter allemaal. "Thee lukt me, Mary, koken niet." Tijdens het maken van een roulade (rolgebak) met meringue in de uitzending bleek inderdaad dat William euh... wat hulp kon gebruiken (bekijk de video hieronder).   
  • William wil dat zijn kinderen met beide voeten in het echte leven staan, net zoals zijn moeder Diana hem en zijn broer Harry graag het leven buiten de paleismuren toonde. George (6) en Charlotte (4) tonen daar ook een gezonde interesse voor. Als William ze met de auto naar school brengt en ze zien daklozen, vragen ze "waarom die mensen niet naar huis kunnen". "Dan probeer ik dat uit te leggen", aldus de prins. (bekijk de video hieronder)

Doe maar U2 (of Golden Earring)

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft een muziekplaatje gekozen op NPO Radio. Aanleiding was het 100-jarige bestaan van radio in Nederland. Willem-Alexander bezocht het mediapark in Hilversum en sprong binnen in de radiostudio van NPO. Hij vertelde aan de presentatoren dat hij enkel naar de radio luistert in de auto en dat hij zapt naar muziek als hij genoeg heeft van het nieuws. "Het nieuws heb je op een gegeven moment wel gehoord", zei de koning. Afhankelijk van zijn humeur kiest hij voor pop of klassieke muziek. 

Koninklijk Huis/Twitter

Radio is een belangrijk medium geweest ten huize van de Oranjes. De drie zonen van prinses Beatrix en prins Claus mochten namelijk geen tv kijken. "Dat was slecht voor je ogen", dachten ze. Het was de radio die het leven beheerste, meer bepaald Hilversum 3. Op school hield de jonge Willem-Alexander dat het liefst geheim. Hij hoorde de klasgenootjes eerst uit en deed nadien net alsof hij alle programma's had gezien. "Je wordt daar héél creatief van",  gaf Willem-Alexander twee jaar geleden mee in een interview voor zijn 50e verjaardag.

U2? Heerlijke muziek

koning Willem-Alexander

In de radiostudio van NPO speelde Willem-Alexander een spelletje mee, de Top 2000 shuffle. Daarbij mocht hij uit vijf nummers een "lekker liedje" kiezen. De Spice Girls vlogen er meteen mét de glimlach subtiel uit, bij Otis Redding twijfelde hij. Het werd U2. "Nee, U2 kan ik niet uitzetten. Heerlijke muziek. Ik ben een paar keer naar een concert geweest, zowel hier (in Nederland dus, red.) als in het buitenland", bekende de koning. Ook de band Golden Earring kon hem best bekoren.

Parlementaire interesse van Amalia

Terwijl vaderlief op pad was, dook de Nederlandse kroonprinses Amalia plots op met vrienden op de tribune van de Tweede Kamer, die toegankelijk is voor publiek. Het hof liet weten dat de 16-jarige Amalia er niet was voor een of andere schooltaak, maar puur uit interesse. "Ze doet dat wel vaker", klonk het.

In Nederland bestaat het parlement uit de Eerste en Tweede Kamer met volksvertegenwoordigers. Op het moment dat Amalia luisterde en keek, waren er stemmingen en werd de agenda overlopen. Maar de vrienden hadden naast het debat in de Tweede Kamer ook oog voor elkaar en... voor hun smartphones.

Normaal is er met de pers afgesproken dat de leden van de koninklijke familie niet zomaar gefotografeerd mogen worden. Een "mediacode" voorziet twee vaste momenten, waarbij de familie poseert, zoals de jaarlijkse skivakantie in Lech (Oostenrijk). In ruil wordt hun privacy de rest van het jaar gerespecteerd.

Maar deze keer bevond Amalia zich op een locatie waar het altijd wemelt van de journalisten, cameraploegen en fotografen. Dat kon de prinses op voorhand wel bedenken en dan moeten de Oranjes publicatie van foto's aanvaarden. Bepaalde Nederlandse media vinden de mediacode niet meer van deze tijd en lappen de regels wel eens aan hun laars. In 2014 doken zo foto's op van Amalia die met haar club hockey speelde.  

Bhutan verwacht nieuw prinsje of prinsesje

Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck en koningin Jetsun Pema van Bhutan, een mini-staat in het Himalayagebergte, verwachten hun tweede kind. De koning maakte de zwangerschap bekend tijdens zijn jaarlijkse toespraak op de nationale feestdag van 17 december.

Het populaire koppel heeft al een zoontje - en troonopvolger - met de 3-jarige Jigme Namgyel Wangchuck. Het nieuwe prinsje of prinsesje zou in de lente verwelkomd worden. Als het een meisje wordt, is ze tweede in lijn voor de troonopvolging. Tenzij er later nog kinderen komen van het mannelijke geslacht. Jongere broers steken dan het prinsesje voorbij. 

Het koninklijke paar van Bhutan.

Een luisterend oor bij soep en kroketten

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan een opvangcentrum voor kansarmen en daklozen in Jambes, in de provincie Namen. Ze werden verwelkomd door pater Nicolas, verantwoordelijk voor het opvangtehuis Les Sauverdias, een instelling van de Broeders van Liefde, die sinds 1987 bestaat. De pater vertelde dat er steeds meer mensen in armoede komen aankloppen.

Nadat een koor "Stille nacht" had gezongen, bezochten Filip en Mathilde de keuken van het opvangcentrum. Ze spraken met de directie en met de vrijwilligers die er werken. De koning en koningin schoven vervolgens mee aan tafel voor een vervroegde eindejaarslunch, bestaande uit een bord soep, varkensvlees met kroketjes en een bavaroispudding. De koning en koningin gingen tijdens de lunch bewust elk aan een andere tafel zitten om naar zoveel mogelijk verhalen te luisteren van bezoekers. 

De gasten krijgen in Les Sauverdias naast kledij een ontbijt en (warme) lunch aangeboden. Jaarlijks worden er in Jambes ongeveer 30.000 maaltijden geserveerd. Maar men kan evengoed gebruik maken van douches of wasmachines. Mensen ontmoeten er anderen in gelijkaardige situaties, en door de sociale contacten kan eenzaamheid doorbroken worden. Het opvangtehuis organiseert ook computerlessen om bezoekers digitaal op weg te helpen, bijvoorbeeld in aanloop naar een job. Vorig jaar brachten Filip en Mathilde een kerstbezoek aan Huis Biloba in Schaarbeek, een ontmoetingsplek voor zestigplussers.

Bekijk hier de foto's van het kerstbezoek:

"Stille nacht" voor de koning en koningin.
Ontmoeting met vrijwilligers.
Tijd voor soep en gesprekken.

Meest gelezen