Videospeler inladen...

N-VA en PS samen in regering is onmogelijk, zegt Franstalige socialist Rudy Demotte onomwonden

De PS zal geen regering vormen met de N-VA, dat zegt socialistisch kopstuk en ex-preformateur Rudy Demotte (PS) duidelijk op RTBF-radiozender La Première. Volgens Demotte is het ofwel de N-VA of de PS. Het duo Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V), die aangesteld zijn als nieuwe informateurs, zouden hun "tijd verspillen". Wetstraat-journalist Ivan De Vadder ziet in de woorden van Demotte "een fatale klap voor paars-geel". Bart Tommelein, kandidaat-voorzitter bij Open VLD, roept intussen op om te stoppen met het afleggen van verklaringen die de zaken verder bemoeiijken.

"De inhoudelijke verschillen tussen de PS en N-VA zijn zodanig dat ze niet toelaten om een ​​volgende fase in te gaan", legt Demotte uit. PS-voorzitter Paul Magnette kwam tot dezelfde conclusie, stelt hij. "PS - N-VA, het is onmogelijk, waarop wachten we om dat te erkennen? We weten het, we zeiden het, we schreven het, zelfs de N-VA schreef het."

En Demotte gaat op zijn scherpe elan verder. Het nieuwe informateursduo Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) zou tijd verspillen. "We weten dat dit de weg niet is. We vragen ons af wie de zwartepiet naar de anderen zal doorschuiven. De PS heeft haar verantwoordelijkheid genomen en gezegd wat niet kan. Er is een alternatief. En dat is niet de combinatie van de MR en de N-VA, maar een regenboogcoalitie." Daarmee doelt Demotte op een coalitie van socialisten, liberalen en groenen, aangevuld met CD&V en eventueel ook CDH.

Demotte wil zelf geen nieuwe verkiezingen. "Er is een keuze te maken. (...) Er ligt een oplossing op tafel." Bekijk via deze link het volledige gesprek met Rudy Demotte.

Informateurs Bouchez en Coens brengen vrijdag van hun opdracht verslag uit aan koning Filip. Demotte was samen met collega Geert Bourgeois van N-VA in oktober nog preformateur. Demotte zei toen dat hij Bourgeois en zichzelf ziet als "zeer gematigde mensen". "Ik denk dat gematigdheid en redelijkheid nodig zijn onder de huidige situatie. We kennen mekaar ook al lang en we hebben respect voor mekaar", klonk het.

Geen eensgezindheid meer binnen de PS en de N-VA, hoewel ze ooit gezamenlijk een rapport hebben geschreven   

politiek journalist Ivan De Vadder

Wetstraat-journalist Ivan De Vadder ziet na dit interview met Demotte "paars-geel (dus een regering mét de N-VA) een fatale klap krijgen". "Demotte gaat terug naar de conclusies van zijn preformateursopdracht, terwijl Geert Bourgeois oproept om toch de drie Vlaamse partijen (+ de N-VA) erbij te betrekken", aldus De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. "Je merkt dat er toch wel geen eensgezindheid meer is binnen de PS en de N-VA hoewel ze ooit gezamenlijk een rapport hebben geschreven." 

Herbeluister hieronder het interview met Rudy Demotte in "De Ochtend" (lees voort onder video en audio):

Videospeler inladen...

MR-ondervoorzitter Jean-Luc Crucke, die zich gisteren nog erg boos maakte over de manier waarop de N-VA over de Walen spreekt, slaat vandaag een iets gematigder toon aan. Hij had het in "Terzake" over "zware en vervelende verklaringen van Rudy Demotte die vuur in het Belgische huis hebben gebracht" en zowel paars-groen als paars-geel "hebben neergeschoten".  

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Van Quickenborne: "Nul respect voor informateurs"

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne -een voorstander van een regering met N-VA- haalt op Twitter fel uit naar Demotte. Hij toont geen respect voor informateurs Bouchez en Coens, zegt hij.

Kandidaat-voorzitter Bart Tommelein (Open VLD) roept intussen iedereen op, zowel in Franstalig België als in Vlaanderen, om te stoppen met het afleggen van allerlei verklaringen en de informateurs hun werk te laten doen.

Voormalig preformateur Geert Bourgeois (N-VA) roept op om de informateurs hun werk te laten doen. "Ze hebben de opdracht om de twee opties (paarsgeel en paarsgroen, red.) te bekijken", zegt hij in "De ochtend". Volgens Bourgeois sprak Demotte als partijmilitant.

Hij zegt voorts dat de sleutel bij Open VLD en CD&V ligt. "We hebben een sterk Vlaams regeerakkoord. Dat kan evenwel niet gerealiseerd worden als dat niet doorgetrokken wordt op federaal niveau." Voor Bourgeois is een 'Vlaams front' evident. "We moeten het Zweedse verhaal federaal doortrekken."

Bourgeois en Demotte waren samen aan de slag als preformateurs.

Meest gelezen