Yorick Jansens

Sigarettenpeuk of kauwgom op grond gooien in Brussel: boete van 200 euro

De gemeenteraad van de stad Brussel heeft maandag een nieuw reglement goedgekeurd dat de boetes voor het vervuilen van de straten verhoogt. De boetes gaan stevig de hoogte in en worden op sommige vlakken verdubbeld of verviervoudigd.

Wie in de Brusselse straten betrapt wordt op het op de grond gooien van een sigarettenpeuk zal voortaan 200 euro betalen en niet langer 50 euro. De boete voor het op de straat gooien van een kauwgom stijgt van 100 naar 200 euro en wie op straat urineert betaalt nu 250 euro in plaats van 100 euro. Daarnaast wordt sluikstorten ook strenger bestraft. Wie zijn afval illegaal achter laat betaalt nu 500 euro per kubieke meter en zelfs 1.000 euro per kubieke meter indien het gaat om bouw- en huishoudelijk chemisch afval. Ook voor illegale graffitispuiters zijn er zwaardere boetes van 150 naar 500 euro per vierkante meter.

Boetes geïnd?

Al deze boetes kunnen bovendien nog verdubbeld worden indien de feiten zich voortdoen in een groene ruimte. De oppositieleden van MR, PTB, N-VA en CDH vroegen zich  af of de boetes ook effectief geïnd zullen worden. De oppositie vindt dat de stad enkel vuiler is geworden sinds Zoubida Jellab (Ecolo-Groen) als schepen van Openbare Netheid aantrad. "Als de stad vuil is, dan is dat te wijten aan de mensen die vervuilen en geen respect hebben. Dat betekent niet dat de netheidsdiensten hun werk niet doen", repliceerde Jellab.

Meest gelezen