Belga

Sociale huisvestingsmaatschappij "Schaarbeekse Haard" niet verantwoordelijk voor dood zwangere vrouw

De sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard is vrijgesproken voor de dodelijke brand in januari 2017 waarbij een zwangere vrouw om het leven kwam en drie kinderen zwaargewond raakten. De huisvestingsmaatschappij moest zich voor de rechter verantwoorden omdat er verschillende rookmelders in het appartementsgebouw niet naar behoren werkten. Maar volgens de rechtbank staat het dus niet vast dat de vrouw de brand had overleefd indien de rookmelders wél hadden gefunctioneerd. 

Op 17 januari 2017 brak er brand uit in een appartementsgebouw van de Schaarbeekse Haard in de Fernand Séverinstraat. Een van de bewoners, een vrouw die negen maanden zwanger was, overleefde de brand niet. Haar echtgenoot en drie andere kinderen konden gelukkig ontkomen, maar de kinderen raakten zwaar verbrand.

De sociale huisvestingsmaatschappij moest zich voor die brand verantwoorden voor de rechter. Volgens het parket had de Schaarbeekse Haard schuld aan de onvrijwillige doodslag van de vrouw omdat er sprake was van gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg.  Na de brand bleek namelijk dat er van de veertien rookmelders in het gebouw, slechts vier naar behoren werkten. Ook moesten alle rookmelders ten laatste in 2015 vervangen worden, maar dat is nooit gebeurd.

Wij en de rechtbank zijn van mening dat er geen rechtstreeks verband is tussen de dodelijke afloop en de defecte rookmelders.

Denis Bosquet, advocaat

Maar de rechtbank ging niet mee in die redenering: de huisvestingsmaatschappij maakte wel degelijk een fout door het laattijdig vervangen van de rookmelders, maar het zou dus niet bewezen zijn dat de zwangere vrouw de brand had overleefd indien de rookmelders wel hadden gewerkt. “De brand was accidenteel”, zegt een van de advocaten van de Schaarbeekse Haard, Denis Bosquet. “Wij en de rechtbank zijn van mening dat er geen rechtstreeks verband is tussen de dodelijke afloop en de defecte rookmelders.” 

De echtgenoot heeft verklaard op het proces dat hij overleefde, niet leefde

Bernard Burhin, advocaat

De echtgenoot van het slachtoffer is zwaar teleurgesteld in het vonnis. “Hij heeft verklaard op het proces dat hij overleefde, niet leefde”, zegt zijn advocaat Bernard Burhin. “Dit is een zware klap die hij te boven moet komen. Ik moet uitleggen dat de Schaarbeekse Haard, ondanks de fouten die ze gemaakt heeft, een gaatje heeft gevonden en de vrijspraak heeft gekregen. We zullen het vonnis bestuderen vooraleer we beslissen om eventueel in beroep te gaan. Mogelijk vragen we alsnog een schadevergoeding, maar dat bekijken we later."

Meest gelezen