Netflix

"The first temptation of Christ": homoseksuele Jezus shockeert Brazilianen

Een kerstspecial van een Braziliaanse comedygroep die op de streamingzender Netflix te zien is, zet kwaad bloed. Jezus wordt er namelijk in voorgesteld als een homoseksuele man. Veel diepgelovige, katholieke Brazilianen zijn geschokt. Twee miljoen mensen hebben intussen petities getekend om de film van Netflix te halen, maar dat gebeurt voorlopig niet.

Sinds 3 december kan je op de streamingzender Netflix in Brazilië kijken naar "The first temptation of Christ", de eerste verleiding (of verzoeking, zoals het in bijbelse termen heet) van Christus. Een titel die verwijst naar de veertig dagen die Jezus alleen in de woestijn doorbracht en moest weerstaan aan de verleidingen die de Duivel hem voorschotelde.

In tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden, is het geen klassiek-religieuze film, integendeel. Het is de eenmalige kerstspecial van de Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos. Een komische film van ongeveer 45 minuten die kwaad bloed zet in Brazilië: Jezus wordt er namelijk in voorgesteld als een homoseksuele man.

"Jezus wordt 30 en brengt een onverwachte gast mee om kennis te maken met zijn familie", zo luidt de omschrijving op Netflix. Jezus neemt zijn vriend Orlando mee naar huis ("ik heb hem leren kennen in de woestijn") en het feest loopt daarop lichtelijk uit de hand.

Bekijk hier een trailer van "The first temptation of Christ"
(tekst gaat voort onder de video)

"Absoluut onaanvaardbare provocatie"

In Brazilië, een diepgelovig katholiek land, lokt de film heel wat geschokte en verontwaardigde reacties uit. Op Change.org is een petitie gestart om de film van Netflix te halen. De opstellers van de petitie vragen ook dat Porta dos Fundos verantwoordelijk gehouden voor het misdrijf van het beledigen van het geloof. "Ze hebben christenen diep gekwetst", luidt het. De petitie is tot nu toe (dinsdag 17/12 rond 8u, red) al bijna 1,9 miljoen keer getekend.

Dit soort shows veroorzaakt maar één ding: dat mensen gevoelloos worden voor aanvallen tegen christenen.

Initiatiefnemers van petitie

Ook op CitizenGo loopt een petitie die vraagt om de verwijdering van de film. Het noemt de special een duidelijke aanval op het christendom, nu Kerstmis dichterbij komt. "Het is een absoluut onaanvaardbare provocatie. Niemand heeft het recht om het geloof van miljoenen mensen wereldwijd aan te vallen. Dit soort shows veroorzaakt maar één ding: dat mensen gevoelloos worden voor aanvallen tegen christenen." Die petitie is op dit moment (dinsdag 17/12 rond 8u, red) bijna 400.000 keer ondertekend.

En ook de nationale bisschoppenconferentie in Brazilië heeft zich in het debat gemengd. "Er is niets wat iemand het recht geeft om iemands diepe geloofsovertuiging zo te belasteren. Het recht op vrijheid van mening vernietigt niet het respect voor mensen en voor hun waarden", luidde het vorige week in een verklaring.

"Artistieke vrijheid"

Netflix zelf geeft geen commentaar, maar verwijst naar de verklaring die comedygroep Porta dos Fundos zelf verspreid heeft. "Porta dos Fundos hecht belang aan artistieke vrijheid en humor, door satirisch om te gaan met de meest diverse culturele thema"s in onze maatschappij. We geloven dat vrijheid van meningsuiting een essentieel deel uitmaakt van een democratisch land."

Porta dos Fundos is een Braziliaans comedygezelschap dat vooral op de videowebsite YouTube actief is. Hun kerstspecial is niet de eerste, al tien jaar lang maken ze satirische films over uiteenlopende thema's. Onlangs wonnen ze nog een internationale Emmy (Amerikaanse televisieprijs, red) voor beste comedy voor "The last hangover", hun kerstspecial van 2018.

Meest gelezen