© Syda Productions - creative.belgaimage.be

Unia en werkgevers werken samen om meer diversiteit op de werkvloer te krijgen 

De werkgeversorganisaties in ons land hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend met het interfederaal gelijkekansencentrum Unia om de werkvloer diverser te maken. In het akkoord beloven ze om samen te investeren in diversiteit en goede voorbeelden uit te wisselen.

Het akkoord heeft de symbolische naam "Samen-Werken" gekregen. Het is ondertekend door de belangrijkste werkgeversorganisaties in ons land, waaronder het VBO, VOKA, UNIZO en de Boerenbond.

"Het akkoord is er gekomen op inititief van de werkgevers zelf", licht Bram Sebrechts, woordvoerder van Unia, toe.  "Een CEO van een organisatie had ons gezegd dat hij het beu was dat werkgevers zich continu moeten verdedigen tegen verdachtmakingen van discriminatie. We zijn met die organisatie rond de tafel gaan zitten en gaandeweg zijn er andere organisaties bijgekomen." 

Ervaringen uitwisselen

Die gesprekken zijn uiteindelijk  uitgemond in het samenwerkingsakkoord. In de praktijk zal Unia training en vorming geven en werkgevers bijstaan met raad en advies. Maar het is ook de bedoeling dat de werkgeversorganisaties een paar keer per jaar samenkomen om ervaringen uit te wisselen.  

"We hebben in het verleden al regelmatig vragen gekregen van werkgevers in verband met de ramadan", geeft Sebrechts als voorbeeld. "Ze vroegen zich af of ze hun werknemers dan vrijaf moeten geven. Anderen wisten niet goed hoe ze moesten omgaan met de vraag van een werknemer met een handicap om een aangepast bureau te krijgen."

"Het is dit soort kwesties waar we de werkgevers bij willen helpen. We willen hen op de hoogte brengen van de wetgeving en hun juridische kennis bijspijkeren, en hen leren omgaan met diversiteit. Zowel op de vloer als in hun communicatie."

"Expertise kan ons zeker helpen"

"Als werkgevers vinden wij diversiteit heel belangrijk", zegt Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) , over het samenwerkingsakkoord. "Maar het klopt dat wij niet altijd weten hoe we met bepaalde situaties moeten omgaan. De expertise van Unia kan ons zeker helpen. Anderzijds hopen we ook dat Unia via onze samenwerking beter zal begrijpen hoe wij, bedrijven werken, en met welke problemen we geconfronteerd worden."

"Elk talent nodig"

In een gemeenschappelijke persmededeling laten de werkgevers ook weten dat ze elke werknemer nodig hebben. "Met 74,4 procent blijft de Belgische activiteitsgraad onder het Europese gemiddelde van 79,1 procent", schrijven ze. "Terwijl bedrijven vacatures moeilijk ingevuld krijgen, vindt 5,3 procent van de 20 tot 64-jarigen geen werk en is 25,7 procent inactief."

"Tegelijk stijgt het aantal nieuwe vacatures in de eerste 6 maanden met net iets meer dan 143.000 naar een recordniveau. Om tegemoet te komen aan de krapte op de arbeidsmarkt en om de activiteitsgraad te verhogen, hebben we elk talent nodig."   

Meest gelezen