Woonbonus is nu echt niet meer haalbaar: verkoopspiek woningen is achter de rug

De verkoopspiek van woningen in oktober en november is nu echt achter de rug. Dat blijkt uit cijfers van de notarisfederatie Fednot. Het effect van de aankondiging van de afschaffing van de woonbonus is uitgespeeld.

De voorbije week lag het aantal vastgoedtransacties meer dan een vierde lager dan in dezelfde periode vorig jaar. En ook in de weken voordien leek de vastgoedverkoop weer te zijn teruggevallen naar normalere niveaus.

De piek in de huizenverkoop in oktober en november was dan ook niet min. "We zagen forse stijgingen in het aantal transacties", zegt notaris Bart Van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be. "Dat was toch wel echt een schok in de markt."

Die schok was dan weer rechtstreeks te linken aan de aankondiging van de Vlaamse regering dat ze vanaf januari de woonbonus zou afschaffen, een belastingvoordeel voor mensen met een woonlening. Veel mensen wilden nog op de valreep gebruikmaken van dat oude systeem: als de definitieve verkoopsakte nog vóór januari zou kunnen worden getekend bij de notaris, zouden ze nog de woonbonus kunnen genieten.

Het zou niet onlogisch zijn dat wanneer die piek voorbij is en er minder transacties zijn, die prijzen weer gecorrigeerd worden

Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

Tot ongeveer midden november was dat nog haalbaar, maar sindsdien is het aantal vastgoedtransacties weer genormaliseerd. "De afgelopen week zagen we zelfs een terugval van het aantal transacties. Dat is wellicht een correctie na die sterke stijging."

Goedkopere huizen?

Wie vanaf nu een woning koopt, zal dus niet meer kunnen rekenen op de woonbonus. "Maar vanaf 1 januari betaal je wel lagere registratierechten op je aankoop: die gaan van 7 procent naar 6 procent", legt Van Opstal uit.

Bovendien denkt hij dat de huizenprijzen de komende maanden misschien wel zouden kunnen dalen. "In die hele drukke periode zijn de prijzen meer dan normaal gestegen. Bovenop de stijging die al aan de gang was in heel België zag je dat in Vlaanderen de prijzen met nog eens 3 procent extra stegen. Het zou niet onlogisch zijn dat wanneer die piek voorbij is en er minder transacties zijn, die prijzen weer gecorrigeerd worden. Met andere woorden: dat je weer goedkoper zou kunnen kopen in de loop van het jaar."

Meest gelezen