Videospeler inladen...

Groen licht voor afzettingsprocedure tegen president Trump na historische stemming in Huis van Afgevaardigden

In Washington DC hebben de Amerikaanse afgevaardigden gestemd over de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Een meerderheid heeft de twee impeachmentartikels goedgekeurd. De impeachment (formele inbeschuldigingstelling) van president Trump is daarmee een feit. Het is pas de derde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat zoiets gebeurt. Er was een debat van elf uur lang over twee aanklachten: machtsmisbruik en het belemmeren van de rechtsgang. Er volgt nu een proces in de Senaat en daar domineren Trumps partijgenoten, de Republikeinen. De kans is dus heel klein dat Trump effectief wordt afgezet.

De voorbije weken zijn tal van getuigen in de Oekraïense kwestie- die de aanleiding was voor de "impeachment"- gehoord door een commissie van het Huis. Woensdag is in het voltallige Huis van Afgevaardigden een debat voor en tegen de afzetting gevoerd. Buiten werd betoogd door voor- en tegenstanders van de Republikeinse president Donald Trump.

In de loop van de nacht (onze tijd) is er gestemd over twee klachten die een afzetting zouden rechtvaardigen. De eerste klacht gaat over machtsmisbruik, en slaat op het al dan niet chanteren van de regering van Oekraïne om dat land te dwingen een gerechtelijk onderzoek te starten naar Hunter Biden, de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. De andere klacht slaat op tegenwerking van het onderzoek naar die eerste klacht.

De Democraten hebben een meerderheid in het Huis, dus het was vooraf al zo goed als zeker dat beide artikels zouden passeren. Het eerste artikel werd goedgekeurd met 230 stemmen voor, 197 tegen en één onthouding. Het tweede kreeg de goedkeuring van 229 parlementsleden, tegenover 198 tegenstemmen en opnieuw één onthouding. Zo goed als alle Democraten stemden voor, alle Republikeinen stemden tegen.

Donald Trump is nu formeel "impeached", wat erop neerkomt dat hij in staat van beschuldiging is gesteld. De procedure gaat voort in de Senaat. Concreet zal daar een proces gehouden worden, mogelijk volgende maand al, waarna de senatoren beslissen of Trump wordt afgezet.

Amerika-correspondent Björn Soenens, die op dit moment in België is, vat in "De afspraak" samen waarover het precies gaat en waarom het proces bij voorbaat een verloren zaak is. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

De afzettingsprocedure is ingeschreven in de Amerikaanse grondwet van 1788. De procedure is in feite vrij eenvoudig, maar tegelijk moeilijk in de praktijk om te zetten, om misbruiken te voorkomen. Concreet volstaat een meerderheid in het Huis om die procedure in gang te zetten en daar hebben de Democratische tegenstanders van Trump dus een meerderheid.

Proces in de Senaat

Het eigenlijke proces zal nu in de Senaat gevoerd worden. Daar hebben de Republikeinen van Trump dan weer een meerderheid. Bovendien moet twee derde van de Senatoren stemmen voor de afzetting.

De kans dat dat aantal gehaald wordt, is erg klein. De Democraten hopen dan ook vooral dat er nog meer bezwarende feiten voor Trump zouden opduiken en dat die dan zijn verkiezingscampagne volgend jaar zouden schaden. 

Het is pas de derde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een afzettingsprocedure tegen een president in werking wordt gesteld. De eerste keer was dat in 1868 tegen de Democraat Andrew Johnson; de tweede keer in 1998 tegen de Democraat Bill Clinton. In beide gevallen mislukte de afzetting in de Senaat. De Republikeinse president Richard Nixon vermeed na het Watergate-schandaal een afzetting door zelf af te treden in 1974. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
President Andrew Johnson was de eerste die bedreigd werd met "impeachment", maar bleef toch aan de macht.

Bekijk hier hoe de stemming eraan toeging in het Huis van Afgevaardigden:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Jan Balliauw in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen