Videospeler inladen...

Amerikaanse president Donald Trump schrijft boze brief naar Democraten: "Democratie is jullie vijand!"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een boze brief, gericht aan voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en de hele Democratische partij, zijn gal gespuwd over de impeachmentprocedure die tegen hem loopt. Vanavond zal het Huis ook stemmen of de president effectief "impeached" wordt.

"Jullie hebben van het heel lelijke woord "impeachment" een goedkope term gemaakt!", schrijft Trump. De brief van de president is een zes pagina's lange tirade over waarom de impeachmentprocedure van Democraten tegen hem totale onzin is. Hij waarschuwt ook dat het hele schouwspel volgens hem Democraten zuur zal opbreken bij de verkiezingen volgend jaar.

De akte van beschuldiging, waar het huis vandaag over zal stemmen, is totaal van de pot gerukt, volgens de president. Het eerste element ervan, machtsmisbruik, verwijst naar het onder druk zetten van de Oekraïense president Zelenski voor zijn eigen politieke gewin.

Trump wuift die aanklacht weg met de woorden: "Jullie weten dat ik een totaal onschuldig gesprek had met de president van Oekraïne. (...) Elke keer dat ik met een buitenlandse leider spreek, zet ik de belangen van Amerika voorop, net zoals ik gedaan heb met president Zelenski”.

Als dit de standaard is, zou elke president al meerdere keren impeached zijn

Donald Trump

Het tweede "article of impeachment" zoals de aanklacht tegen de president heet, gaat over obstructie van het Congres bij het onderzoek naar de handelingen van de president. Dat noemt Trump "absurd en gevaarlijk". Hij zegt dat hij het recht heeft om privileges voor de president die zijn vastgelegd in de grondwet te gebruiken. "Als dit de standaard is (hoe beoordeeld of de president zijn privileges gebruikt red.), zou elke president al meerdere keren impeached zijn", aldus Trump.

Frustratie bij de Democraten?

Volgens Trump vallen de Democraten hem aan omdat ze gefrustreerd zijn. “Iedereen weet wat er echt aan het gebeuren is. Jullie kandidaat verloor in 2016 en jullie zijn hier nooit van hersteld. Drie jaar lang hebben jullie geprobeerd om de wil van de Amerikanen naast jullie neer te leggen  en om hun stemmen teniet te doen. Jullie zien democratie als de vijand!"

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De president beweert ook dat de Democraten hem al willen afzetten van bij het begin van zijn regeerperiode, maar dat ze nooit een geldige reden hebben gevonden. Het hele Oekraïneverhaal zou gefabriceerd zijn om hem alsnog uit zijn ambt te kunnen ontzetten. "Ik zou niets liever doen dan te stoppen  naar jullie partij te verwijzen als de "do-nothing Democrats". Jammer genoeg weet ik niet of jullie me ooit een kans zullen geven om dat te doen", sneert Trump. 

Ik zou niets liever doen dan te stoppen met naar jullie partij te verwijzen als de "do-nothing Democrats". Jammer genoeg weet ik niet of jullie me ooit een kans zullen geven om dat te doen.

Donald Trump

Vandaag zal het volledige Huis van Afgevaardigden na een lang debat stemmen of president Trump effectief "impeached" wordt. Eerder keurde de Juridische Commissie van het Huis, die het impeachmentonderzoek leidt, de akte van beschuldiging al goed. Er wordt verwacht dat de leden van het Huis zullen stemmen volgens de scheidingslijnen van de partij - Democraten voor, Republikeinen tegen. Voorzitter Nancy Pelosi heeft echter benadrukt dat alle Democraten mogen stemmen zoals ze zelf willen.

Als het Huis voor stemt, zal Trump de derde president zijn in de Amerikaanse geschiedenis, die "impeached" wordt. Enkel Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1998-1999 was hetzelfde lot beschoren. Na de "impeachment" zal er nog een proces volgen in de Senaat, waar beslist wordt of Trump effectief uit zijn ambt kan worden ontzet. De kans dat dit gebeurt, is klein. Waarschijnlijk zal de Republikeinse achterban van Trump, die de meerderheid heeft in de Senaat, dit niet laten gebeuren.

Meest gelezen