Sidi Larbi Cherkaoui met zijn moeder

Antwerpse choreograaf Cherkaoui krijgt hoogste Franse culturele onderscheiding

Sidi Larbi Cherkaoui gaat voortaan door het leven als "Commandeur des Arts et des Lettres", de hoogst mogelijke culturele erkenning in Frankrijk. De choreograaf komt daarmee in een rijtje illustere namen, want ook Brel, Bowie en die andere choreografe van bij ons Anne Teresa de Keersmaeker prijken op de erelijst. 

De choreograaf heeft zijn basis - met zijn gezelschap Eastman - weliswaar in Antwerpen, maar zijn werk krijgt weerklank in de hele wereld. Producties waren en zijn te zien van New York tot Londen, van Tokio tot  Sydney. Wanneer Beyoncé een choreograaf nodig heeft voor haar clips, is de Antwerpse veertiger de huisleverancier. 

Op de één of andere manier heb ik bruggen kunnen bouwen

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui

Ook in Frankrijk is Cherkaoui goed thuis. In zijn dankwoord verwees hij expliciet naar zijn moeder want "zonder u had ik nooit zo goed Frans gesproken". Met het land heeft hij ook door zijn werk een band opgebouwd "ik denk dat ik door mijn werk alle Franse steden de laatste twintig jaar heb gezien" zegt Sidi Larbi Cherkaoui.  

Er is een hechte band met Frankrijk, maar ook met Vlaanderen, met New York en Tokio. "Ik ben opgegroeid met heel veel invloeden. Toen ik jong was waren er Hollywood-producties maar net zo goed Japanse anime (tekenfilms) en Franse televisie. Al die invloeden hebben mij gevormd. En nu kan ik er op de één of andere manier bruggen mee bouwen." (lees verder onder de foto) 

Dat mijn vluchtige dans de hele wereld rondreist, dat maakt me echt gelukkig 

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui

Cherkaoui heeft intussen al tal van onderscheidingen gekregen. "Elke keer weer krijg ik er een opwelling van vreugde bij" zegt hij. "Niet vergeten: de mensen zien misschien vooral de ups maar daartussen zijn er ook de downs"

"Wat ik ook merk is dat mijn werk een eigen leven gaat leiden. Ik creëer iets - een Faun op muziek van Debussy - en tien jaar later wordt daarmee gewerkt in Cuba. Niets is zo vluchtig als dans, maar dat zo'n werk toch de hele planeet weet rond te reizen, dat maakt me echt gelukkig". 

Bowie en Brel, maar ook Arno en Stromae

De nieuwe Franse ambassadrice in ons land, Hélène Farnaud-Defromont, loofde Cherkaoui voor zijn creatieve parcours en "wil hem vooral aanmoedigen om verder te werken. Hij is nog relatief jong". Cherkaoui is geboren in 1976.  

Nog een choreografe, Anne Teresa de Keersmaeker, ging hem voor in de Ordre des Arts et des Lettres. Maar ook andere Belgen hebben al een Franse culturele onderscheding gekregen. Alain Platel, Brel of Stromae zijn commandeur, ook Arno is gelauwerd. De orde is in de jaren vijftig in Frankrijk in het leven geroepen. Naast veel Fransen hebben ook wereldsterren als Bowie ooit het erteken gekregen. 

Meest gelezen