Videospeler inladen...

Na alle kritiek: Wouter Beke (CD&V) schroeft alle besparingen op preventieve mentale gezondheidszorg terug

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) schroeft alle besparingen in de preventieve mentale gezondheidszorg voor 2020 terug. Dat zegt hij in "Terzake". Hij heeft naar eigen zeggen extra middelen gekregen om de voor volgend jaar aangekondigde besparingen ongedaan te maken.

Maandag raakte al bekend dat de aangekondigde besparingen bij de Zelfmoordlijn waren geschrapt. "Er zijn er zo nog", zegt Beke in Terzake. "Het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie: ook die maatregel zullen we terugschroeven. Zoals ook het VAD (Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen), ook maatregelen voor het Vlaams Instituut Gezond Leven. Alles wat preventieve gezondheidszorg voor het mentale welbevinden van de Vlaming betreft."

Die middelen die ik van de collega's heb gekregen zullen wij in 2020 gebruiken om die besparingen ongedaan te maken

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

"Die middelen die ik van de collega's heb gekregen zullen wij in 2020 gebruiken om die besparingen ongedaan te maken en samen te kijken hoe we in de toekomst verder op dat preventiebeleid kunnen inzetten", aldus Beke.

Vorige vrijdag keurde de Vlaamse regering cijfers goed omtrent preventieve gezondheidszorg. Daaruit moest blijken dat organisaties als Sensoa, de Zelfmoordlijn, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde vanaf 1 januari minder subsidies en dus minder werkings­middelen kregen. 

Beke zegt niet met zoveel woorden dat hij op zijn beslissing terugkomt. "We zijn tegen het eind van het jaar en dan worden de rekeningen gemaakt. Dan wordt gekeken of alles wat uitgegeven zou worden ook uitgegeven is. Als dat niet zo is, wordt gekeken of er een overschot is en hoe dan kan worden ingezet. Vrijdag heb ik aan de collega's gevraagd om een stuk van die middelen, namelijk 1,3 miljoen euro, te kunnen inzetten voor preventie."

In de opbouw naar 2024 heeft de minister het over bijkomende middelen om te investeren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Directeur Gwendolyn Portzky van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie reageert opgelucht: "De voorbij dagen waren  we enorm geschrokken, dus kunnen we alleen maar blij en opgelucht zijn dat we op dezelfde manier kunnen verderwerken aan suïcidepreventie."

Bekijk het gesprek met Wouter Beke uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen