Videospeler inladen...

Boeren en bouwvakkers voeren opnieuw actie in Nederland, dramatische overlast op de wegen bleef dit keer uit

In Nederland is er vandaag opnieuw actie gevoerd door boeren en bouwvakkers. Ze gingen met tractoren de wegen op om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen van de regering. Er was veel hinder op de weg, maar de "zwarte ochtendspits" die werd verwacht, is uitgebleven.

Om zes uur vanmorgen verzamelden de actievoerders zich in verschillende steden, om zeven uur reden ze uit. De actievoerders zijn boeren, maar ook bouwvakkers, die kwaad zijn over het stikstofbeleid van de regering.

Die heeft maatregelen genomen om de hoeveelheid schadelijke stikstofverbindingen terug te dringen, omdat ze erg schadelijk zijn voor het milieu. De sector voelt zich geviseerd. Ook tientallen Duitse boeren hebben zich aangesloten bij de actie van de Nederlanders.

De boeren gingen met tractoren regionale en snelwegen op, en wilden zo het verkeer hinderen. De politie blokkeerde op een bepaald moment ook zelf de snelweg, om de boeren de pas af te snijden. Er zijn ook boetes uitgeschreven voor de boeren die de weg blokkeerden. De verkeershinder was groot met in totaal meer dan 500 kilometer file, maar de verwachte chaos bleef uit. De hinder is vooral groot in de buurt van Amsterdam en rond Den Haag.

Het is niet de eerste keer dat er protest is tegen de zogenoemde stikstofmaatregelen. In oktober veroorzaakten boeren een enorme chaos met hun tractoren in en rond Den Haag. 

Door de stikstofcrisis, die Nederland in zijn greep houdt, greep de regering in met een aantal maatregelen. Zo moeten boeren bijvoorbeeld hun koeien ander voer geven, en liggen veel landbouw- en bouwprojecten stil, omdat die voor veel uitstoot van stikstofverbindingen zorgen. Ook is de maximumsnelheid op snelwegen overdag teruggedrongen naar 100 km per uur.

Sommige acties afgeblazen

Een deel van de tractoren was ook naar het Mediapark in Hilversum getrokken, waar de Nederlandse omroep NOS zit. De boerenorganisatie FDF (Farmers Defense Force) had eigenlijk gepland om actie te voeren bij distributiecentra van supermarkten. Een aantal van die winkels werden geblokkeerd, maar de meeste blokkades zijn nadien opgeheven.

Gisteren besliste de rechter in kortgeding echter dat de boeren daar geen blokkades mochten opwerpen, als ze dat toch doen wordt er een dwangsom van 100.000 euro geëist per locatie. De rechtszaak was aangespannen door de supermarktorganisatie CBL (Centraal Bureau voor Levensmiddelen), die vreesde dat de distributiecentra zouden geblokkeerd worden, midden in de drukke kerstperiode. 

Volgens de politie is het echter moeilijk om boetes uit te schrijven omdat tractoren geen kenteken hebben en de agenten dan de identiteitskaart van de chauffeur moeten vragen, wat de hinder nog langer laat duren.

Vanmorgen werd er door actievoerders wel even een distributiecentrum in Tilburg geblokkeerd, maar die is ondertussen weer opgeheven. Er zijn nog steeds "vertragingsacties" op wegen, en de meeste actievoerders zijn nu onderweg naar Den Haag, het politieke hart van Nederland.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen