De twintig boeken die 2020 zullen veranderen

2019 is nog niet voorbij, maar we blikken nu al vooruit naar de boeken die het kómende jaar zullen veranderen. En het belooft een topjaar te worden. Uw toekomstig leesvoer, voor u geserveerd door VRT NWS. En als u niet kunt wachten dan is er ook nog altijd de lijst van 2019.

In het begin schiep God de hemel en de aarde. Zo begint het scheppingsverhaal in de Bijbel. Vanaf 2020 zorgt de Italiaanse auteur Guido Tonelli voor een heel ander soort “Genesis”.

Guido Tonelli is een van de ontdekkers van het higgsdeeltje, dat eerder voorspeld werd door de Belgische Nobelprijswinnaar François Englert. Tonelli deelt nu zijn verwondering over het ontstaan van het universum in dit boek. De uitgeverij spreekt al over de nieuwe Yuval Harari, en voor een keer zouden dat geen loze woorden zijn.

“Een briljante wetenschappelijke vertelling die iets heel complex toch helder en toegankelijk verklaart, dankzij veel anekdotes, voorbeelden en vertellingen”, schrijft het Italiaanse boekentijdschrift Il Libraio over “Genesis”. Hét Italiaanse non-fictieboek van 2019 verschijnt bij ons in maart 2020. 

Waarom is België in 1830 geen republiek, maar een koninkrijk geworden? Het komende jaar geeft historica Els Witte alle antwoorden in een nieuw, lijvig boek.

In “Belgische republikeinen” grijpt de ererector van de VUB terug naar de ontstaansgeschiedenis van België als monarchie. Een land waarvan de toekomst in 2020 wellicht opnieuw op tafel zal liggen. Wie weet inspireert dit geschiedenisboek de politici vandaag. 

VRT NWS en onderzoeksbedrijf Why5Research voerden in de verkiezingsjaren 2009, 2014 en 2019 een onderzoek uit naar de identiteit van de Vlaming. “Op basis van dat onderzoek ontwaren we zes verschillende groepen, die elk een andere “ideale samenleving” in gedachten hebben”, kan politiek journalist Ivan De Vadder al kwijt over het boek dat over deze onderzoeken verschijnt.

Waar ligt de Vlaming wakker van? Op die vraag belooft “Het DNA van Vlaanderen” een antwoord te bieden. Jan Callebaut, CEO van Why5Research, geeft politici meteen ook enkele waardevolle tips voor toekomstige verkiezingen.

Hoe kunnen we solidair zijn in een wereld die steeds meer versplintert? Dat is de vraag die filosoof Bas Heijne zich stelt in het boek “Mens/onmens”, dat in 2020 moet verschijnen.

Een nieuw inzicht van Bas Heijne, daar kijken veel mensen naar uit. In mei 2017 nam hij nog de P.C. Hooftprijs in ontvangst, voor zijn hele oeuvre. "Het werk van Heijne geeft een vernieuwende impuls", schreef de jury toen "aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan". Dat belooft voor het komende jaar.

In januari zal Rudi Vranckx in twee nieuwe televisieprogramma’s te zien zijn. Op Eén neemt hij in “Tussen oorlog en leven” twee bekende Vlamingen mee naar het front, op Canvas onderzoekt hij waarom dezelfde conflicten steeds opnieuw ontvlammen, in “De eeuwige oorlog”.

Vranckx diept dat laatste programma nog veel verder uit in zijn nieuwe boek, met de werktitel “Oorlogen van deze tijd”. Hij bespreekt waarom interventies in de never ending wars blijven mislukken, en wat de rol van het Westen is in die oorlogen, die al decennialang aanslepen. Vrolijk wordt u daar niet van, maar de inzichten van Rudi Vranckx zijn goud waard.

Bekijk hier de trailer van "De eeuwige oorlog":

“Ik lach vaak als ik boeken schrijf, maar bij deze roman ben ik soms ook naar de badkamer moeten gaan om even te huilen”, biecht prijsbeest Arnon Grunberg op bij de publicatie van “Moedervlekken” in 2016. Die roman vertelt het verhaal van psychiater Otto Kadoke, die een alternatieve therapie bedenkt voor een van zijn patiënten.

Het verhaal van Kadoke is duidelijk nog niet uitverteld, want over twee weken publiceert Grunberg het vervolg: “Bezette gebieden”. Een roman over het politieke conflict in Israël, met een psychiater die zelf beter in behandeling zou gaan. Grunberg verbleef in 2016 enkele dagen in Israël, en verwerkt z’n eigen ervaringen in deze roman.

In juni zal het 60 jaar geleden zijn dat Congo onafhankelijk werd. Dat moment grijpen internationale experts en het AfricaMuseum aan voor een belangrijke publicatie. In juni verschijnt - meteen in het Frans en het Nederlands - het boek "Koloniaal Congo", dat alle recente wetenschappelijke inzichten zal bundelen over de koloniale periode van België. 

Wie Congo zegt, zegt Leopold II. Over de dubieuze rol van de toenmalige koning in Belgisch Congo zijn al verschillende boeken geschreven, waaronder de klassieker “Heart of Darkness” van Joseph Conrad.

Johan Op de Beeck gaat in zijn nieuwe biografie "Leopold II" op zoek naar de mán achter de koning, en schuwt daarbij de controverse niet. Verwacht dus maar wat ophef, over beide boeken.

Drukke tijden voor koninklijke biografen. Albert II ging al zes jaar geleden met pensioen, maar dankzij Delphine Boël verscheen hij ook in 2019 nog vaak in het nieuws. We zouden bijna vergeten wat Albert als (actieve) koning heeft betekend.

Onderzoeksjournalist Thierry Debels frist ons geheugen binnenkort op, met de biografie “Albert II”. Het resultaat van zijn bevindingen vindt u vanaf maart in de boekenwinkel. En wie weet komen we nog nét op tijd de DNA-uitslag te weten, anders eindigt het hoofdstuk Boël met een cliffhanger.

Bekijk hier de meest recent update in de zaak Boël:

Videospeler inladen...

Als u dit leest, mag u daar een luid “Ordeeeeer” bij denken. John Bercow is back, in 2020. 

De conservatieve politicus stopte op 31 oktober 2019 als voorzitter van het Britse Lagerhuis, en houdt geen blad voor de mond in zijn memoires.

Brexit was de grootste vergissing van het Verenigd Koninkrijk sinds de Tweede Wereldoorlog

John Bercow, oud-voorzitter van het Britse Lagerhuis

“Brexit was de grootste vergissing van het Verenigd Koninkrijk sinds de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Bercow bijvoorbeeld, en dat is nog maar het begin. Meer ongezouten meningen leest u in “Unspeakable”, dat in het voorjaar ook in het Nederlands zal verschijnen.

Het klimaat was in 2019 niet weg te denken uit de actualiteit, en de kans is groot dat dat ook in 2020 zo zal zijn. Toch als het van Bill Gates afhangt. 

De oprichter van Microsoft deelt zijn eigen kijk op de wereldwijde crisis, in “How to avoid a climate disaster: the solutions we have and the breakthroughs we need” (“Hoe een klimaatramp te voorkomen: de mogelijke oplossingen en uitdagingen", red.).

Dat Gates zich bekommert om het klimaat, is niet echt een verrassing. Op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York afgelopen september kondigde Gates al aan dat The Bill & Melinda Gates Foundation 310 miljoen dollar zal investeren om “miljoenen boeren te helpen aanpassen”. 

Niet iedereen is fan van zijn opvattingen, maar oordeel in juni vooral zelf, wanneer het boek van Gates ook in het Nederlands verschijnt.

Rond dit boek hangt een waas van mysterie. Dát oud-president Barack Obama schrijft aan een boek weten we, maar waarover? En wanneer zal het klaar zijn? De verwachtingen zijn in elk geval hooggespannen, en volgens de uitgeverij zou dit wel eens een politieke bom kunnen zijn. Het boek zou dan ook uitkomen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van november, en die timing is veelzeggend.

De oud-president gaat met dit boek zijn vrouw Michelle Obama achterna, die met "Becoming" een van de meest verkochte politieke memoires ooit schreef. Haar autobiografie ging wereldwijd meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. De naam Obama doet de kassa nog altijd rinkelen.

Het “boek van Barack”, zoals we het nu maar even noemen, verschijnt gelijktijdig in het Engels, het Nederlands en tientallen andere talen. En wat de boodschap ook zal zijn, dit wordt nu al een van dé boeken om in 2020 naar uit te kijken. Yes, he still can.

Bekijk hier de beelden van de boektournee van Michelle Obama:

Videospeler inladen...

Dat de Amerikaanse verkiezingen van november een groot deel van het jaar zullen bepalen staat buiten kijf. Björn Soenens, onze man in Amerika, volgt die verkiezingen vanop de eerste rij, vanuit New York. 

Voor wie wil weten wat er op het spel staat, en waarom Trump ook alweer president is geworden in 2016, raden we u in april “De lengte van een oceaan” aan. In dat boek leest u alles over de diepe ideologische en financiële kloven die de Verenigde Staten verdelen. De perfecte lectuur om de context te begrijpen van hét politieke theater van 2020.

Beluister hier de podcast van Björn Soenens over welke Democraten president Trump het vuur aan de schenen willen leggen:

Eindelijk een excuus om uw duurbetaalde fitnessabonnement met een gerust geweten in de vuilnisbak te kieperen! Auteur Lionel Shriver, bekend van “We need to talk about Kevin”, richt haar pijlen in 2020 op onze collectieve sportverslaving, die (volgens haar) alsmaar fanatiekere proporties aan neemt.

Shriver is duidelijk geen sportliefhebster: de lichaamscultus van de hoofdpersonages in haar nieuwe roman “De weg van de meeste weerstand” loopt danig uit de hand. In afwachting van de Nederlandse vertaling die komend jaar verschijnt kunt u “We need to talk about Kevin” (her)lezen, of de succesvolle verfilming bekijken, met een fenomenale Tilda Swinton in de hoofdrol.

Bekijk hier de trailer van "We need to talk about Kevin":

Over sport gesproken. Bekroond auteur Sandro Veronesi moest ooit kiezen tussen voetbal of literatuur. Een gelukkige keuze, anders zou hij nooit in deze lijst zijn beland, als een van de grote Italiaanse schrijvers van onze tijd.

Kalme chaos” is in elk geval nog altijd populair – ook bij acteurs An Miller en Bart "Waldek" Van Avermaet. "Het talent dat schrijvers als Veronesi hebben, is dat ze ervoor zorgen dat je je vereenzelvigt met een figuur uit het verhaal, al voel je je een totaal ander persoon", vindt ook Anja Daems van "De madammen" op Radio 2.

Hoeveel harten Veronesi deze keer zal veroveren, zal in februari blijken, wanneer zijn nieuwe roman "De kolibrie" verschijnt.

Het diner” van Herman Koch brak enkele jaren geleden zowat alle records die een roman in Nederland kan breken, met een Hollywoodverfilming als kers op de taart. 

Met zijn bestseller versloeg Koch zelfs “De aanslag” van Harry Mulisch, door in 33 talen én in 42(!) landen te verschijnen. Cijfers zijn niet zaligmakend, maar het zegt iets over zijn populariteit.

Ook zijn roman “Zomerhuis met zwembad” staat in het favorietenlijstje van bekende Vlamingen. Zowel Philippe Geubels, Jan Schepens als Fatma Taspinar zijn fan van Koch: “Hij kan kleine banaliteiten uit het dagelijkse leven omschrijven op een manier waarvan je denkt: "Wauw"”.

Binnen twee weken verschijnt z’n nieuwe roman: “Finse dagen”, over de tijd die de jonge Koch ooit doorbracht in Finland. Klinkt dat al veelbelovend? U leest er hier binnenkort veel meer over.

Deze titel is ietwat misleidend, want de Duitse Carmen Korn schrijft niet één, maar drie kleppers waarin we de vriendinnen Henny, Käthe, Ida en Lina een halve eeuw lang volgen, van 1919 tot de jaren 70.

De trilogie van Carmen Korn is rázend populair in Duitsland. Het eerste boek dat over enkele maanden in het Nederlands verschijnt, stond meer dan 132 weken op de bestsellerlijst van het Duitse weekblad “Der Spiegel”, alles samen zijn er al meer dan 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Dat zijn cijfers waar een Vlaamse auteur alleen maar van kan dromen.

Ligt het aan de geslaagde mix van een spannende familiegeschiedenis en actuele politieke gebeurtenissen? Oordeel vooral zelf: op 3 juni verschijnt “Dochters van een nieuwe tijd”, en in november kunt u meteen het vervolg lezen in “Tijd om opnieuw te beginnen”. Twee vliegen in één klap, in 2020. 

2020 wordt een feestjaar voor Jeroen Brouwers want op 30 april blaast de bekroonde auteur 80 kaarsjes uit. Dat vieren zijn collega’s en bewonderaars met de brievenbundel “Aan een karakter”, die (niet geheel toevallig) op zijn verjaardag zal verschijnen. Ze blikken terug op Brouwers’ omvangrijke oeuvre, van “Bezonken rood” tot “Het hout”. Wij kennen alvast één journaalanker dat enorm uitkijkt naar deze publicatie.

Het oeuvre van Jeroen Brouwers is overigens nog (lang) niet afgerond, want over enkele weken verschijnt er een gloednieuwe roman! “Cliënt E. Busken” volgt de warrige gedachten van een bejaarde man, die op de gesloten afdeling van een verzorgingstehuis verblijft. De fans omcirkelen nu al de maand februari in de agenda.

2019 was al een mooi jaar voor Jeroen Olyslaegers. De Britse krant The Times noemde z’n roman “Wil” een van de tien beste historische romans van het jaar en Olyslaegers zag een kinderdroom in vervulling gaan. Hij mocht een nacht spenderen met “De dulle griet”. Het schilderij van Bruegel uit 1562, welteverstaan.

2020 belooft nóg beter te worden: op 1 december verschijnt de langverwachte roman “Wildevrouw”, waarin Olyslaegers ons meeneemt naar de zogenoemde Gouden Eeuw van Antwerpen. Wie nu al nieuwsgierig is, kan zijn bronnen en notities voor de roman in spe online raadplegen op deze website.

Bekijk hier het gesprek met Jeroen Olyslaegers over zijn avonturen met "De dulle griet":

Videospeler inladen...

Over langverwachte romans gesproken, de fans van Erwin Mortier blijven al enkele jaren op hun honger zitten. Mortier heeft nu ein-de-lijk die roman afgewerkt, met de titel “De onbevlekte”. 

“De geschiedenis herhaalt zich misschien niet zo gauw, maar ze parafraseert wel zeer graag”, vertelt Mortier bij Knack over die nieuwe roman. Daarvoor keert de bekroonde auteur van “Godenslaap” terug naar de oorsprong, naar het verhaal waar het 20 jaar geleden voor hem allemaal mee begon: “Marcel”.

In “De onbevlekte” wekt Mortier de personages van zijn eerste roman "Marcel" opnieuw tot leven. Nog voor de zomer duikt u dus dieper in de (git)zwarte oorlogsgeheimen van Marcels familie. Maar verwacht nu ook weer niet te veel antwoorden.

In 2020 start een nieuwe stadsdichter in Antwerpen: na een periode van twee jaar zwaait de stad Maud Vanhauwaert uit. Dat gebeurt tijdens de “Poëzieweek”, van 30 januari tot 5 februari.

Om die nieuwe stadsdichter alle aandacht te gunnen, is het wachten tot “Wereldpoëziedag” in maart, voor de mooiste gedichten uit haar stadsdichterschap gebundeld uitkomen.

"Het wordt een beeldrijke samenvatting, aangevuld met tal van nieuwe ongepubliceerde teksten en fratsen", vertrouwt Vanhauwaert ons toe. “Het stad in mij” wordt een prachtige ode aan Antwerpen. De parking mag meelezen.

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen