Philip Vanoutrive

"De eerste sneeuw" van Jan De Wilde verschijnt voor het eerst op vinyl

De klassieker "De eerste sneeuw" van Jan De Wilde komt voor het eerst uit op vinyl. Kort na nieuwjaar ligt de plaat in de winkel, er worden 700 exemplaren geperst, op wit vinyl. Zo wordt gevierd dat het nummer volgend jaar 30 jaar oud is.

"De eerste sneeuw" is een regelrechte klassieker geworden in 30 jaar tijd, het is een nummer dat het ook altijd goed doet in ranglijsten zoals de "Belpop 100 op Radio 1. Afgelopen editie eindigde het nummer op plaats 15, het heeft een plaats veroverd in het hart van de liefhebber van het "Vlaamse luisterlied".

Oorspronkelijk is het nummer van Lieven Tavernier, De Wilde zette het naar zijn hand, op de plaat "Hè hè", met behulp van Henny Vrienten van Doe Maar. als producer. "Lieven Tavernier vreesde dat het nummer zou verdwijnen en vroeg me om het op een plaat te zetten. Ik zag dat niet zitten. Mijn vrouw heeft me dan gevraagd om een inspanning te doen, maar ik bleef twijfelen. Lieven zei toen dat hij het aan Raymond zou geven, ik heb dan toch maar een effort gedaan", lacht De Wilde.

"Mijn platenfirma van toen wou een radiofonische plaat, daarom staan er heel wat arrangementen en geluidjes op alle nummers. Maar het is wel een succes geworden, ja", zegt Jan De Wilde. Van de plaat "Hè hè" zijn ook twee andere nummers van Lieven Tavernier bekend geworden: "De fanfare van honger en dorst" en "De verdwenen karavaan".

Het nummer is universeel én nostalgisch en dat spreekt veel mensen aan

Jan De Wilde

"Ik wou de plaat eigenlijk niet zelf op vinyl uitbrengen, het is de initiatiefnemer, BLP Records, die me heeft overtuigd. Het nummer is een goede keuze, dat wel. Waarom? Het is universeel, het spreekt iedereen aan. Het is nostalgisch ook, ook al ben ik zelf niet zo nostalgisch van aard. Maar veel mensen vinden wel dat het vroeger beter en mooier was."

"Het doet inderdaad terugdenken aan de mooie tijd, aan de kindertijd, aan de betovering van de eerste sneeuw", zegt De Wilde. Op de B-kant van de plaat staat "Walter (ballade van een goudvis)", een nummer helemaal van De Wilde zelf: "Ik ben nog altijd zeer blij met dat liedje en ik wou het er absoluut bij. Het past ook wat in de sfeer van de A-kant."

Hij treedt trouwens nog altijd intens op, de intussen 75-jarige zanger uit Aaigem. "Ja, en hoe langer, hoe liever. Vroeger vertrok ik vaak met lood in de schoenen naar een optreden, maar ik vind het nu fantastisch. En dat heeft alles te maken met de klank en het geluid. Vroeger speelden we vaak doof, zat de klankbalans niet goed, nu werk ik met zeer goede klankmannen die zorgen voor een perfect geluid. Mijn haar komt er soms zelfs van recht. Ik krijg nu soms staande ovaties en dat heeft alles te maken met de goede klank", meent De Wilde.

Het vinyl van "De eerste sneeuw" is helemaal wit, een duidelijke verwijzing naar sneeuw. De online voorverkoop is begonnen en op 10 januari ligt de plaat in de betere platenwinkel. 

Meest gelezen