Videospeler inladen...

Defensie nuanceert: “Modernisering pantservoertuigen kostte tot nu maar 1,7 miljoen euro en geen 31 miljoen”

Defensie ontkent dat er al 31 miljoen euro is uitgegeven voor de modernisering van 44 pantservoertuigen. Op dit ogenblik ondergaan de voertuigen een modernisering. Om ze opnieuw inzetbaar te maken wordt er in een eerste fase een  extra bepantsering aangebracht. Nadien zou er ook een update komen met modernere wapensystemen  Gisteren meldde Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) dat die modernisering niet deugt en 31 miljoen euro kost.

De modernisering van pantserwagens van het leger heeft tot nu toe 1,7 miljoen euro gekost en geen 31 miljoen. Dat meldt defensie. Gisteren raakte bekend dat een aantal pantservoertuigen van het leger niet meer bruikbaar zijn, nadat ze aangepast werden om beter bestand te zijn tegen mijnen. De ruimte in de voertuigen is zo beperkt dat niet alle militairen er nog in passen.

Defensie geeft toe dat er problemen zijn met de update van de pantservoertuigen, maar tot nu toe zou enkel de bepantsering gebeurd zijn, de grote modernisering nog niet.

“De upgrade van de bepantsering is beslist in 2013 maar de strategische visie van 2016 voorzag eigenlijk verdere aanpassingen aan het voertuig om het in dienst te kunnen houden tot 2035", zegt kolonel Philippe De Varé van het leger. "Die upgrade kost ongeveer 24 miljoen. Daarvan zijn alle contracten getekend maar er is momenteel nog niets in uitvoering en er is ook nog geen eurocent van uitgegeven.”

Eerder vandaag werd de kwestie besproken in de Kamercommissie defensie. Oppositiepartij Groen eist een verklaring van voormalig defensieminister Steven Vandeput (N-VA).

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen