Videospeler inladen...

Gedaan met kamperen aan de schoolpoort? 4 op de 10 lagere scholen kiezen voor digitaal aanmelden

40 procent van de basisscholen en 30 procent van de middelbare scholen in Vlaanderen zal voor de inschrijvingen voor volgend schooljaar werken met een digitaal aanmeldsysteem. Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Scholen moesten voor deze week laten weten of ze willen werken met zo'n digitaal aanmeldsysteem. 

Digitale aanmeldsystemen moeten voorkomen dat ouders nog moeten kamperen om hun kinderen in te schrijven in de school van hun voorkeur. De vorige Vlaamse regering had beslist dat scholen met plaatstekort vanaf het schooljaar 2020-2021 met zo’n systeem moesten werken.

Maar twee weken nadat het Vlaams Parlement het inschrijvingsdecreet had goedgekeurd, wees N-VA-voorzitter Bart De Wever de digitale inschrijvingen voor scholieren plots af, hoewel de N-VA het decreet in als meerderheidspartij had goedgekeurd. 

De N-VA wierp op dat de vrijheid van onderwijs  beperkt wordt door het systeem van digitaal inschrijven, omdat kansarme kinderen voorrang kunnen krijgen door het systeem van dubbele contingentering. Daarbij wordt een aantal plaatsen voorbehouden voor kinderen uit kansarme gezinnen. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen van een moeder zonder diploma voorrang krijgen op andere kinderen. 

Nieuw decreet

Na de verkiezingen van 26 mei werd N-VA’er Ben Weyts Vlaams minister van Onderwijs. Hij besliste meteen dat de oude regels voor de inschrijvingen nog een schooljaar van kracht zouden blijven, tot er in 2021 een aangepast decreet zou zijn. Het is de bedoeling dat de dubbele contingentering dan verdwijnt.

De scholen kregen van minister Weyts tot 15 december de tijd om te beslissen of ze al dan niet met een digitaal aanmeldsysteem zouden werken.

Uit cijfers die VRT NWS opvroeg bij minister Weyts, blijkt dat ruim 40 procent van de basisscholen (1.526 van de 3.784) en bijna 30 procent van de secundaire scholen (316 van de 1.065) zullen werken met een digitaal aanmeldsysteem.  (Lees verder onder de grafiek.)

"Ik denk dat deze cijfers binnen de verwachtingen liggen," zegt minister Weyts in een reactie aan VRT NWS. Het zijn volgens de minister vooral scholen in steden die voor digitaal aanmelden hebben gekozen, omdat vooral daar meer leerlingen worden aangemeld dan er plaatsen zijn in de scholen.

"Ik vind het goed dat het aanmelden daar via de digitale weg wordt geregeld en dat men niet langer moet kamperen, want dat is een welvaartsstaat onwaardig", voegt Weyts eraan toe.

De scholen die ervoor gekozen hebben om niet met een digitaal aanmeldsysteem te werken, verwachten zelf dat ze geen plaatstekort zullen hebben.

Hoe werkt het?

Bij scholen die gekozen hebben om een digitaal aanmeldsysteem te gebruiken, kunnen ouders via de computer ingeven in welke school ze hun kinderen volgend schooljaar het liefst willen inschrijven.

Het systeem wijst dan op basis van verschillende criteria aan in welke school je kind zich kan inschrijven. Bij basisscholen krijgen kinderen uit de buurt, kinderen van het schoolpersoneel en kinderen die al broertjes of zusjes hebben op de school voorrang. Secundaire scholen zijn vrij om te bepalen welke voorwaarden ze hanteren.

We zijn er nu al drie jaar over aan het discussiëren. Op een bepaald moment moet je dan als school zelf de knoop doorhakken.

Directeur Jeroen Van der Auwera

In Antwerpen, Gent en Leuven werkten de secundaire scholen al eerder met digitale aanmeldsystemen. In de regio Mechelen hebben de secundaire scholen nu ook beslist om voor het eerst met zo’n systeem te werken.

Directeur Jeroen Van der Auwera van Campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum in Mechelen legt uit waarom. “Het is gewoon een pragmatische keuze. We zijn er nu al drie jaar over aan het discussiëren (...) Op een bepaald moment moet je dan als school zelf de knoop doorhakken.”

Dat ouders aan scholen moeten kamperen, vindt Van der Auwera niet meer van deze tijd. “Dat is meer antireclame dan reclame. Alleen al om die toestanden te vermijden hebben we beslist om over te stappen naar een elektronisch systeem.”  

Bekijk hier een gesprek met directeur Jeroen Van der Auwera en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Zijn er dan geen nadelen van het digitale aanmeldsysteem? Critici zeggen dat het systeem geen vrije schoolkeuze kan garanderen, omdat het maar met een klein aantal parameters rekening houdt. 

Dat houdt Bruno Colpaert, directeur van basisschool Sint-Rita in Harelbeke, tegen om in een digitaal systeem te stappen. Hij ziet nog een heel praktisch probleem: bij een digitaal aanmeldsysteem wordt wel rekening gehouden met de woonplaats van de leerling of de plaats waar de ouders werken, maar niet met de plek waar de kinderen worden opgevangen. 

Colpaert zou wel in het systeem stappen als die factor zou worden meegenomen en op voorwaarde dat het ook gedragen wordt door alle scholen in dezelfde omgeving. 

Bekijk hier een gesprek met directeur Bruno Colpaert waarin hij de voor- en nadelen van beide systemen schetst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen