Vranckx en Byloo tijdens Rudi's verjaardagsfeestje. Hopelijk zijn ze er in 2020 terug voor een nieuwe jaargang van Vranckx & Byloo.

Dit was volgens jullie dit jaar het beste van Vranckx & Byloo

Rudi is jarig en het is nog eens kerstvakantie ook. Reden genoeg voor verlof. Maar voor Byloo zijn driedelige encyclopedie met flauwe woordspelingen opbergt en Vranckx een baard gaat kweken bovenop een of andere Italiaanse berg, blikken ze in hun podcast nog eenmaal terug op 2019. 

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

Welke gesprekken vonden de luisteraars van Vranckx & Byloo nu eigenlijk zelf de beste van het voorbije jaar? Ze stelden de vraag in de Facebookgroep van de podcast, en dit is het resultaat. In de nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo blikken ze terug, en vragen ze zich af hoe het nu gaat in Syrië, Rwanda en Italië.

1. Het fascinerende gesprek: de zadenbank van Aleppo

Syrië? Da’s de burgeroorlog die al jaren aansleept, natuurlijk. Maar in Aleppo stond tot voor kort ook een zadenbank: een goudmijn voor lokale boeren en biowetenschappers (en Belgische radiopresentators met een bijzonder gevoel voor humor, maar dat is een ander verhaal). 

In maart kwam Lieven Scheire uitleggen wat die zadenbank precies betekent voor het voortbestaan van de landbouw in de Arabische wereld. En hij legde en passant ook nog snel even uit waarom de eerste gekloonde mens nog niet voor morgen is.   

2. Het verboden gesprek: de genocide in Rwanda

Deze week wonnen Layla El-Dekmak en het productiehuis De Chinezen de Ha!-televisieprijs voor hun documentaire ‘Terug naar Rwanda’. Lang voor er sprake was van die prijs, of van die documentaire, kwam Layla al in Vranckx & Byloo verslag uitbrengen van haar reis naar Rwanda de mensen die ze er leerde kennen. Want achter het verhaal van de genocide, zitten kinderen zonder ouders. En Hutu’s en Tutsi’s die gewoon met elkaar trouwden, voor alles veranderde.

Job Van Nieuwenhove had dan weer net een Nomaden-documentaire over Rwanda gemaakt toen hij langs kwam in de studio. Hij ontdekte dat er over de genocide niet mag gepraat worden in Rwanda... en dat wielrennen een zeldzaam bindmiddel is. 

3. Het verrassende gesprek: de burgemeester van Palermo

Oké, we moeten iets toegeven: Rudi pleegde een coup voor gesprek nummer 3 in deze eindejaarspodcast. Dit is gewoon zijn lievelingsitem van het voorbije jaar.

Burgemeester Leoluca Orlando doet radicaal zijn eigen zin in Palermo, en wordt ervoor beloond door de kiezer.

Want ken je dat, zo’n plek waar je instant verliefd op wordt? De Italiaanse stad Palermo was er zo een voor Rudi, toen hij er dit voorjaar belandde voor zijn project Breaking Europe. Hij maakte er kennis met een burgemeester die radicaal zijn eigen zin doet met zijn stad, tegen de heersende tijdsgeest in – en er nog voor beloond wordt door de kiezer ook. Afsluiten doen we met Chris Obehi, de Nigeriaan die tegenwoordig zingt als de beste Italiaan. Wie weet wordt 2020 wel het jaar van zijn doorbraak.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be. In 2020 zijn Rudi en Vincent er terug met een nieuwe jaargang van Vranckx & Byloo. 

Meest gelezen