Videospeler inladen...

Dochter van in China opgesloten dissident Ilham Tohti neemt Europese Sacharovprijs voor de mensenrechten in ontvangst

In het Europees Parlement in Straatsburg is de Sacharovprijs uitgereikt aan Jewher Ilhami, de dochter van de in China opgesloten Oeigoerse professor Ilham Tohti. Die krijgt de prijs voor zijn inzet voor de rechten van de islamitische Oeigoerse minderheid in de regio Xinjiang. 

Ilham Tohti zit in een Chinese cel en kon de prijs dus zelf niet ophalen. Zijn dochter Jewher deed dat voor hem. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in het Europees Parlement in Straatsburg. De vrouw heeft haar vader sinds zijn opsluiting in 2014 niet meer gezien en zegt dat ze al twee jaar niets meer van hem gehoord heeft. 

Er is geen vrijheid voor de Oeigoeren in China... niet op school, niet in het openbaar en zelfs niet in onze eigen woningen

Jewher Ilhami, dochter van professor Ilham Tohti

"Mijn vader -net als de meeste Oeigoeren- kreeg het etiket "gewelddadige extremist" opgeplakt... het is onder dit valse voorwendsel dat de regering een miljoen mensen en misschien wel meer in concentratiekampen opsluit waar Oeigoeren worden verplicht om hun godsdienst (de islam), hun taal en cultuur op te geven."

Bovendien worden veel mensen in die kampen volgens haar gemarteld en sterven ze. (Lees verder onder de foto). 

Professor Ilham Tohti voor zijn arrestatie in 2014.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Gebruik jullie wetten om Chinese bestuurders verantwoordelijk te houden. De Oeigoeren hebben jullie nodig

Jewher Ilhami tot de Europese parlementsleden

De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli sprak zijn steun uit aan Ilham Tohti en riep op tot de onmiddellijke vrijlating. De Sacharovprijs bekroont sinds 1988 mensen die zich inzetten voor mensenrechten en fundamentele vrijheden overal ter wereld.

De prijs is genoemd naar de sovjetdissident Andrei Sacharov. Eerdere winnaars waren onder meer het neergeschoten Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai, de Iraaks-jezidische voormalige IS-slavin Nadia Murad Basee en de Saudische dissident Raif Badawi. 

Een miljoen Oeigoeren in "opvoedingskampen"

Ilham Tohti is al 20 jaar bezig met de vreedzame verdediging van de rechten van de Oeigoerse minderheid in de regio Xinjiang in het Centraal-Aziatische deel van China. Toch werd hij in 2014 opgepakt en beschuldigd van "separatisme", alhoewel hij daar nooit op aangedrongen heeft. (Lees verder onder de foto).

Chinese militairen zijn alom aanwezig in de westelijke regio Xinjiang.
AP2009

China pakt de Oeigoeren vooral de laatste jaren erg hard aan. Zo zijn er een miljoen Oeigoeren en ook leden van andere islamitische bevolkingsgroepen in Xinjiang (vroeger Chinees Turkestan), zoals Kirgiezen en Kazachen, opgesloten in kampen. Volgens China worden ze daar "heropgevoed", volgens critici "geïndoctrineerd" en gedwongen om "patriottische liederen te zingen", geschriften van de Chinese leider Xi Jingping te "bestuderen" en trouw aan China te zweren. Mensen kunnen daar jaren in vastzitten.

Ook wie niet in kampen zit, krijgt te maken met de harde hand van China. Het Chinese leger is massaal ontplooid in Xinjiang en de inwoners -tenminste die niet van Chinese afkomst zijn- worden erg streng gecontroleerd. Ook wordt cultureel erfgoed verwoest en worden moskeeën en historische gebouwen zoals het oude centrum van de stad Kashgar daarbij niet gespaard. Na wederopbouw zien die eruit als steden elders in China. (Lees verder onder de foto).

Satellietfoto van een van de vele "heropvoedingskampen" voor Oeigoeren in Xinjiang.

De Oeigoeren zijn een Turkssprekend volk dat veelal moslim is. Ze wonen al eeuwen in Xinjiang langs de bekende Zijderoute en vormen met 45 procent van de bevolking de grootste bevolkingsgroep van Xinjiang voor de etnische Chinezen (40 procent), Kazachen (6,5 procent) en Hui (Chinese moslims, 4,5 procent). Peking beschuldigt de Oeigoeren van terrorisme en extremisme en uiterlijke tekenen van de islam worden erg aan banden gelegd en "ontmoedigd". Voor China is Xinjiang net zoals in vorige eeuwen een corridor naar West-Azië, maar er zitten ook tal van bodemrijkdommen zoals olie, gas en steenkool.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen