Donkmeer in Berlare krijgt duizend kilogram aan nieuwe vis

In het Donkmeer in Berlare wordt zaterdag duizend kilogram nieuwe vis uitgezet. De populatie wordt aangevuld omdat vissen sterven door ouderdom of door reigers. Daarnaast is nieuwe vis belangrijk om inteelt tegen te gaan.

Ieder jaar rond de maand december is het zover: dan worden er in het Donkmeer nieuwe vissen losgelaten. “We bekijken welke soorten er worden uitgezet in samenspraak met Agentschap Natuur en Bos”, legt donkwachter Pieter Vandersnickt uit. Zo willen ze het Donkmeer verjongen.

Opgegeten

Wie denkt dat er nieuwe vissen in het meer moeten door de visserij, heeft het mis. “Zo goed als alle vissers die hier komen, plaatsen hun vis terug”, vertelt Pieter Vandersnickt. “Het ligt dus niet aan de vissers. De dieren gaan gewoon dood van ouderdom of ze worden opgegeten door andere dieren. Zo zijn er reigers, maar ook de aalscholvers schuiven graag aan tafel.”

Inteelt

De nieuwe vissen zijn ook belangrijk om inteelt tegen te gaan. Als dezelfde vissen lang bij elkaar in het water zitten, dan is dat niet gezond voor de populatie.

Nieuwe vissen

De vissen die de oude populatie zal vergezellen in het Donkmeer zijn 75 kilogram brasem, 100 kilogram blankvoorn, 200 kilogram rietvoorn, 50 kilogram zeelt, 100 kilogram snoekbaars, 100 kg baars, 100 kg winde, 50 kg spiegelkarper en 2000 stuks snoek.

Meest gelezen