ESA - S. Corvaja

Satelliet Cheops gelanceerd: Luikse universiteit onderzoekt mee planeten buiten ons zonnestelsel

Met een dag vertraging is in Zuid-Amerika de Europese satelliet Cheops gelanceerd. De satelliet werd met een Russische raket de ruimte in geschoten vanop de basis in Kourou, Frans Guyana. Bedoeling is om planeten buiten ons zonnestelsel te bestuderen. Ook de universiteit van Luik werkt mee aan dit project. Gisteren kon de lancering niet doorgaan vanwege een technisch probleem.

De lanceringsraket is vanmorgen om 9.54 uur (Belgische tijd) vertrokken. Rond de middag komt de Sojoez-draagraket aan op de plaats in het heelal waar Cheops vrijgelaten zal worden. De satelliet zal op een hoogte van ongeveer 700 kilometer rond de aarde vliegen en vanuit Spanje bestuurd worden. Het is een gezamenlijke missie van het Europese Ruimtevaartagentschap en Zwitserland. 

Ruimtelabo

Naast Cheops zit onder meer ook de nanosatelliet OPS-SAT aan boord, een klein ruimtelabo.  Het hele project is een gezamenlijke missie van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA en Zwitserland.  De leiding van het project zit bij de Universiteit van Bern maar er zijn belangrijke bijdragen van tien andere lidstaten van ESA. Daar is ook België bij, met name via de Universiteit van Luik en het Centre Spatial de Liège (CSL).

Doel van de missie is de karakteristieken van een reeks gekende planeten buiten ons zonnestelsel (ook wel exoplaneten genoemd) uit te pluizen. 

Het is al de derde lancering van een Sojoez van op Kourou dit jaar. Gisteren werd de lancering -na een computertest -anderhalf uur voor de start afgebroken vanwege een probleem met het geautomatiseerde lanceersysteem.  

Meest gelezen