© European Union 2018 - Source : EP

Grijpt Guy Verhofstadt opnieuw naast Europese topfunctie?

Het zag er lang naar uit dat Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) de leiding zou krijgen van een prestigieuze "Conferentie over de toekomst van Europa". Maar nu schuiven de Europese sociaaldemocraten openlijk een andere naam naar voren: David Sassoli, de huidige voorzitter van het Europees Parlement.

Het was de Franse president Emmanuel Macron die in juli aankondigde dat er een "Conferentie over de toekomst van Europa" zou komen. Hij liet daarbij de naam van Guy Verhofstadt vallen als mogelijke voorzitter.

Troostprijs

Macron deed zijn voorstel na de Europese top waarop Charles Michel werd voorgedragen als Europees president, en Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. Verhofstadt had naast het voorzitterschap van het Europees Parlement gegrepen, volgens sommigen was het voorzitterschap van de conferentie over de toekomst van Europa dan ook een soort troostprijs. 

De voorbereidingen voor die "Conferentie over de toekomst van Europa" zijn intussen bezig. Frankrijk en Duitsland hebben hun ideeën erover op papier gezet. In februari 2020 zou de conferentie van start moeten gaan. De voorzitter zou een "senior European personality" moeten zijn, klinkt het. 

Maar intussen is het niet meer zeker of het voorzitterschap wel naar Verhofstadt zou gaan. Eind november kwam er tegenwind vanuit de Europese Volkspartij, waar te horen was dat Verhofstadt te voluntaristisch en niet neutraal is.

Gisteren zei de fractieleidster van de Europese sociaaldemocraten Iratxe Garcia op een persconferentie dat niemand beter dan David Sassoli, de huidige voorzitter van het Europees Parlement, de conferentie zou moeten leiden.  Bij de liberale fractie is te horen dat er nog niets is beslist.

David Sassoli, de huidige voorzitter van het Europees Parlement
AFP or licensors

Op veel steun van de groene fractie moeten de liberalen naar verluidt niet rekenen. De liberalen hebben hen namelijk niet gesteund toen er andere functies in het Europees Parlement verdeeld moesten worden. 

Europarlementslid voor de MR Frédérique Ries reageert alvast op Twitter. Ze zit in dezelfde fractie in het Europees Parlement als Guy Verhofstadt. Ries vraagt zich af of David Sassoli zijn voorzitterschap van het Europees parlement dan ziet als een "part-time job". 

Meest gelezen